Regija
SLAVONSKA PASIJA UDRUGE BETLEHEM

Mukom Gospodnjom rasplakali gledatelje u Starim Perkovcima
Objavljeno 14. travnja, 2014.
U predstavi prema Pasiji Mela Gibsona sudjelovalo je pedesetak učenika i studenata

STARI PERKOVCI - Ususret Uskrsu, na Cvjetnicu, posebno, potresno i uvjerljivo, Udruga Betlehem iz Starih Pekovaca, sela na istoku Brodsko-posavske županije, priredila je predstavu - uprizorenje “Muke Gospodnje” prema filmu Pasija Mela Gibsona, a na premijerno prikazivanje došlo je ne samo cijelo selo nego i mještani iz okolice. Pedesetak učenika i studenata u projektu je okupio predsjednik Igor Karalić.

- U teška vremena željeli smo poslati poruku optimizma. Bilo nam je važno okupljanje mladih koji se sve više zatvaraju u sebe, nespremni na međusobni dijalog. Rad na ovoj predstavi ujedinio nas je i pružio priliku da kroz raspravu dođemo do spoznaje kako je važno da vjera bude živa, da je Uskrs velika radost - govori predsjednik Karalić, koji je u pripremama uspio angažirati i starije sumještane, posebice oko zahtjevne scenografije.

- Osmislili smo i sve sami izgradili, uspjeli smo prikupiti potreban materijal, dio kostima izradili smo sami, a dio posudili od osječkog HNK - dodaje.

I mladi glumci dali su sve od sebe kako bi bili što uvjerljiviji. Potpuno uživljeno i po reakcijama publike odlično, ulogu Krista, mučenje i trpljenje uprizorio je 22-godišnji Stjepan Birtić.

- Vjernik sam i želim svjedočiti istinu i slati poruku nade. Ne napušta me optimizam, iako sam trenutačno nezaposlen - kaže mladić.

Mariju, majku Kristovu, glumi 43-godišnja Ana Vargić, potpredsjednica Udruge Betlehem, koja naglašava važnost zajedništva:

- Predstavom želimo potaknuti na dijeljenje ljubavi i radosti koja se time uvećava, ali i dijeljenje briga, čime olakšavamo teret.

Student Davor Holbik (Pilat) kao i Stjepan Bekić (vojnik), predstavom su, kažu, doživjeli neočekivano i dragocjeno iskustvo. A prema reakcijama publike koja je oplakivala Kristovu sudbinu, moglo se zaključiti da su glumci uloge uprizorili posebno nadahnuto.

Unatoč crnim oblacima, i nebo je bilo naklonjeno mladim entuzijastima pa je predstava nakon sat vremena završila bez kiše, a oduševljeni gledatelji s nestrpljenjem očekuju staroperkovačku verziju Pasije ponovno, na Veliki petak.

Marija RADOŠEVIĆ
Gibsonovoj Pasiji dodali uskrsnuće

Redatelj i scenarist Josip Funarić zaslužan je i za kompjutorsku podršku te svjetlosne efekte koji su pojačali dramatiku izvedbe.

- Iskoristili smo originalnu glazbu iz filma i prilagodili tekstove. Podijelili smo uloge i prije dva mjeseca krenuli na pet velikih scena - Getsemanski vrt, ulaz u palaču velikog svećenika, sudište pred Pilatovom palačom, Golgotu i Isusov grob te uskrsnuće - dio priče kojega nema u filmu. Bilo je naporno, ali isplatilo se - kaže Funarić.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike