Ekonomija
HRVATSKO-SRPSKI PROJEKT PANONICA ORGANICA

Počele edukacije za ekološke proizvođače
Objavljeno 14. travnja, 2014.

OSIJEK - Prvi ciklus edukacija u sklopu projekta Pannonia organica s prekograničnom suradnjom Hrvatske i Srbije, pod nazivom “Održivi razvoj, nove ekonomije i eko poduzetništvo” započeo je jučer u Poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku.

Nositelji ovog projekta su Općina Bilje i Zelena mreža Vojvodine, dok su partneri Centar za poduzetništvo Osijek, Tržnica Osijek, Ecorural Net, udruga za ekološku i tradicijsku proizvodnju i ruralni turizam iz Osijeka, Zdravo organic iz Selenče u Srbiji i beogradski Inno Focus. Ovaj projekt, vrijedan ukupno 377.843 eura, od čega se iz Europske unije financira nešto više od 80 posto iznosa, namijenjen je proizvođačima ekološke hrane i ostalim sudionicima u istraživanju i razvoju te preradi, proizvodnji i distribuciji ekoloških proizvoda. A cilj projekta je stvaranje dinamične međudržavne mreže ekoloških proizvođača Panonnia organica.

Kako je na jučerašnjoj prvoj edukaciji navela Ljiljana Olujić, iz udruge Ecorural Net, Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po broju registriranih ekoloških proizvođača te se računa da ih ima više od 200. Među njima najviše je proizvođača ratarskih kultura, gotovo 80 posto. Vrlo su male površine s ekološkom proizvodnjom povrća i začinskog i ljekovitog bilja, kazala je Olujić, upozorivši i na činjenicu da je razina finalizacije proizvodnje na vrlo niskoj razini. I.Mikulić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike