Novosti
RUŠAVA LI SE E-SUSTAV UPISA U ŠKOLU?

Sud preispituje odluku o dodatnim bodovima za upis u srednje škole
Objavljeno 14. travnja, 2014.
Sva djeca u RH nemaju iste mogućnosti pohađati glazbene, plesne i škole stranih jezika

Ustavni sud preispituje odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o dodatnim bodovima za upis u srednju školu.

Ta informacija uznemirila je brojne osmaše, roditelje i ravnatelje osječkih srednjih škola. Oni strahuju da bi negativna odluka Ustavnog suda mogla poremetiti cjelokupni proces e-upisa koji je dobro krenuo prošle godine.

Naime, riječ je o tome da bi oko 25.000 učenika koji u osnovnoj školi uče drugi strani jezik ili pohađaju glazbenu, plesnu ili neku drugu umjetničku školu moglo ostati bez dodatnih bodova pri upisu u srednju školu, a to je gotovo 60 posto od ukupnog broja osmaša koji se upisuju u prvi razred.

A kakva je uloga Ustavnog suda u tome? Činjenica je da sva djeca u RH nemaju iste uvjete ni mogućnosti da pohađaju glazbene, plesne i druge umjetničke škole ni da uče drugi strani jezik, pa, smatraju pravni stručnjaci, postoji mogućnost da Ustavni sud odluči da se ukine odredba resornog ministarstva kojom ti učenici dobivaju dodatne bodove za upis u prvi razred srednje škole.

To konkretno znači da se u takvom slučaju više neće vrednovati drugi strani jezik, koji je dosad nosio jedan dodatni bod, niti će za pohađanje šest razreda osnovne glazbene škole ili četiri razreda osnovne plesne škole učenici dobiti dva dodatna boda.

Zanimalo nas je kakav je stav MZOS-a prema ovom problemu i je li točno da će ministar do kraja travnja donijeti novu Odluku o elementima i kriterijima upisa u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2014./15.

- Javna rasprava vezana uz nacrt Odluke o elementima i kriterijima za upis kandidata u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. započela je 21. veljače te je završila 7. ožujka u ponoć. Nakon završetka javne rasprave svi su pristigli prijedlozi i primjedbe obrađeni, a iste je razmotrila i radna skupina koja je izradila nacrt te je trenutačno u izradi konačna inačica Odluke. S obzirom na navedeno, konačna Odluka o elementima i kriterijima za upis kandidata u I. razred u školskoj godini 2014./2015. uskoro će biti objavljena - ističu u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Vesna LATINOVIĆ

1

bod do sada je donosio drugi strani jezik

2

boda vrijedi pohađanje šest razreda osnovne glazbene škole ili četiri razreda osnovne plesne škole

Najčitanije iz rubrike