Regija
SEDMA MANIFESTAIJA SEMELJAČKIH SNAŠA

U Korizmi jeli ćoravi paprikaš, priko bašče čorba, tačci, flute, gomboci...
Objavljeno 14. travnja, 2014.

SEMELJCI – Pred Cvjetnicu, već sedmu godinu zaredom, u Semeljcima je tradicionalna manifestacija koju u tom selu organizira Izvorna pjevačka skupina „Semeljačke snaše“, pod nazivom „Što se jelo u Korizmi? Mrsno i nemrsno“.

Zajedno sa svojim gostima, vrijedne žene zasuču svoje šlingane rukave i priprave starovinska jela kakva su se nekad pripremala u kuhinjama naših baka, prabaka... Tako su gosti i ove godine mogli kušati tačke, gomboce, gra, priko bašče čorbu, ćoravi paprikaš, zapečene palačinke, flute, rezance s makom, sirom, orasima, pogaču i brojna druga jela.

Predsjednica “Semeljačkih snaša” Marinka Jaman, kazala je kako je cilj manifestacije očuvati starovinska jela od zaborava te ih prenijeti na mlađe generacije.

Pozdravljajući organizatore i goste, posebice vrijedne žene koje su se potrudile pripraviti starovinska jela, načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević podsjetio je na vrijeme kada su se jela poput ovih kuhala u domaćinstvima, tada nije bilo, kako je rekao, polugotovih smrznutih proizvoda, neko se spravljalo od onoga što se u kući imalo. Posebno je to važno, kako je dodao, za mlađe generacije.

- Ta jela su se pripremala i čuvala na drugačiji način, bez struje, hladnjaka i svega onog što danas imamo - kazao je Lončarević.

Ovoj priredbi nazočila je i Branka Uzelac, viša kustosica Muzeja Đakovštine koja je istaknula kako njihov Muzej radi projekt koji je prije nekoliko godina radio Muzej Požege, a riječ je o tzv. Muzeju u loncu.

- Riječ je o proučavanju starih jela Đakovštine. Ovo je izvrsna prigoda da se upoznam s osobama koje su prije kuhala ta jela, a i da se osobno uvjerim u to kako su ta jela nekada izgledala - kazala je Uzelac.M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike