Regija
TRGOVCI JU TRETIRAJU KAO SUHO ZLATO

Slavonija pliva u svinjskoj masti, a uvoze
austrijsku i nude po 38 kn za kilogram!
Objavljeno 14. travnja, 2014.

ĐAKOVO – Svinjska mast ponovno je “u modi” na jelovnicima. Istisnula je iz kuhinja najčešće korišteno suncokretovo ulje i druge biljne masti, a osim nutritivnih, ima i brojna ljekovita svojstva. Već neko vrijeme mast prodaju mesnice, ali i trgovački lanci, u prosjeku po cijeni od 15 kuna za kilogram pa ju, uz nutritivnost i ljekovitost, krasi i pristupačna cijena. No, u rashladnoj vitrini jednog trgovačkog centra ovih dana može se naći i potrošačkom oku primamljivo, četvrtasto pakovanje svinjske masti uvezene iz Austrije, čiji je kilogram - čak 38 kuna! Kupci u nevjerici okreću u rukama kutiju s austrijskom svinjskom mašću. Upotreba konzervansa nije navedena. Kojom se računicom ovaj lanac vodio – da u kraju intenzivne svinjogojske proizvodnje, pa tako i proizvodnje domaće masti, s mnogima prihvatljivom cijenom nabavi uvoznu, austrijsku mast, i to skupu kao suho zlato, poznato je samo njemu. U tom trgovačkom lancu za kilogram austrijske svinjske masti može se dobiti lijep komad mesa poput buta čiji je kg 40 kn, više od kilograma svježeg odojka čiji je kg 33 kune, gotovo kg teletine koji je 39,99kn. Isto tako, za kilogram te uvozne masti može se dobiti dva i pol kilograma domaće. Mesari sliježu ramenima na tu logiku. Preduskrsno je vrijeme pa lanci obiluju i uskrsnom trpezom - rolovana lopatica s kožom je u jednom trgovačkom lancu ovih dana na akciji 24,99 kn pa je se za kilu austrijske svinjske masti može kupiti 1,5 kilograma.

- U nas je kilogram domaće masti 15 kuna, uz ambalažu kupca - kaže Željko Vuk, mesar u mesnici “Karlović”. U obližnjoj mesnici svinjska mast je 16 kn/kg, uz osiguranu ambalažu – plastičnu kanticu od 5 kg. U trećoj mesnici mast je također 15 kn, bez osigurane ambalaže.

– Trenutno ju nemamo, sve je planulo! Ide kao podmazana! Da dnevno stavimo u prodaju sto kila masti, prodali bismo ih svih sto! - kaže tamošnji mesar. U toj mesnici za kilogram austrijske masti može se dobiti više od kilograma kotleta koji su na akciji po 29 kuna, više od kilograma mljevenog mesa kojem je cijena 33 kune… U drugom trgovačkom centru pakiranje od 3 kg svježe svinjske masti je 45 kn, zemlja podrijetla Hrvatska. Nitko od naših sugovornika ne vidi opravdanost nabave uvozne, i još tako skupe svinjske masti u kraju koji pliva u domaćoj svinjskoj masti. Kraj je ovo i s najupornijim, tradiciji vjernim uzgajivačima stare pasmine crne svinje fajferice čija je mast dodatno tražena i cijenjena. Kažu stručnjaci i uzgajivači: mast crne svinje je ljekovita - skida loš kolesterol, a ne deblja. Kupce mast od 38 kuna podsjeća na donedavni slučaj s jabukama, također prisutnima u gotovo svakom dvorištu Slavonije, čije su pojedine sorte u nekim trgovačkim centrima bile i do 20 kuna, za što se može kupiti kilogram nekih vrsta mesa nižih kategorija. A, u Slavoniji je jabuku dovoljno ubrati iz vlastitog vrta ili dvorišta. Isto je i sa svinjskom mašću – otići po nju u vlastitu smočnicu…S.Župan

Mast kao lijek i kozmetika

Uz prehrambene, svinjsku mast odlikuju i ljekovita svojstva. Kao narodni lijek koristi se kao prirodni antipiretik, za skidanje temperature, kod bronhitisa, kod iščašenja zglobova, a žene ju znaju koristiti i u slučaju problema poput bijelog pranja, peckanja i svrbeža, pa i upale jajnika. Koristi se i kod liječenja tzv. trna u peti redovitim mazanjem, hemoroida, ali i crvenila kože, zajedno s listom bokvice i koprive. Primjenjiva je i u kozmetici uz maksimu – kako je zdrava iznutra, tako i izvana. Ističe se da je u kremi za kožu odlična zamjena za maslinovo ulje. Korisnici kreme od masti kažu da se ona ljepše i lakše upija, ne masti kao krema od ulja, a koža kao da je vlažna, a ne masna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike