Objavljeno 14. travnja, 2014.
Riječ je o vrlo zdravom povrću iz porodice ljiljana koje zovu i proljetni čistač organizma
VINKOVCI - Sezona šparoga je počela i mnogi su s područja Vukovarsko-srijemske županije otišli brati ovu, kako je zovu, “kraljicu proljeća”, i to u Njemačku, koja proizvodi velike količine ovog povrća. Među beračima, koji za dva mjeseca mogu zaraditi oko četiri prosječne hrvatske plaće, godinama je bio i Marko Hervoević iz Vinkovaca.
- U Njemačkoj sam zarađivao punih deset godina i onda sam odlučio krenuti u proizvodnju šparoga u Slavoniji. U početku sam imao deset redaka, da bi sad došao na dva hektara na kojima berem šparoge. Kad pogledamo prinose mogu reći da sam više nego zadovoljan, a najveći prinos je oko devet tona po hektaru, s tim da moram napomenuti da mi je dvije tone mraz potukao - rekao je Hervoević.
Za sve zainteresirane za proizvodnju šparoga na svojim površinama, možemo reći kako sjeme stoji oko 200 eura, a da bi se posadio jedan hektar, prema riječima Hervoevića, potrebno je ulaganje od 10.000 kuna. Šparoga se bere isključivo ručno, i to za nju posebno izrađenim noževima. Prilikom branja specijalnom ''špahtlom'' na dugom držalu šparoga se reže malo iznad korijena pa sljedeće godine niču novi plodovi. Dnevno može narasti i do 14 centimetara, a za nju je ključno sunce pa se tako za toplijih dana u njivu mora i dva puta dnevno. Sezona berbe traje od sredine travnja do sredine lipnja, a koliko je šparoga zahtjevna kultura, Marko je ukratko pojasnio.
- Za proizvodnju šparoge najvažnije je odabrati dobro mjesto, jer će na njemu šparoga rasti petnaestak godina. Nasad uzgojen iz presadnica može se početi ograničeno brati već u drugoj godini nakon sadnje. Glavna prednost uzgoja iz presadnica je to što se trajni nasad zasniva izabranim, ujednačenim, kvalitetnim biljkama - rekao je Marko, koji također ima nasad uzgojen iz presadnica.
Plasman šparoge Marko je riješio preko PIK-a Vinkovci i Konzuma, gdje je preko njih dobio gajbice, gumice za pakiranje, folije... Oni bi proizvodnju proširili po Slavoniji, te bi zamrzavali povrće. Kad je u pitanju cijena šparoge, Marko je ukratko rekao: Najviša cijena koju sam postigao u Konzumu bila je 30 kuna, a sada je 26 kuna, s tim da smo postigli dogovor da ćemo dizati cijenu ako šparoga bude išla, u protivnom ćemo spuštati cijenu, tako da će se cijena određivati svaki tjedan - istaknuo je Hervoević.
Prošle godine proizvođači šparoge osnovali su Zadrugu “Vinkovačka šparoga” koja u svom posjedu ima posađeno deset hektara šparoga na više lokacija, a trenutačno ima sedam zadrugara proizvođača šparoge.
Što se tiče cilja osnivanja ove zadruge, Hervoević je pojasnio: Cilj osnivanja Zadruge ''Vinkovačka šparoga'' je plasman šparoge za izvoz, a prinosi su više nego dobri, tako smatram da Slavonija može izvoziti svoju šparogu.
Riječ je o vrlo zdravom povrću iz porodice ljiljana koje zovu i proljetni čistač organizma. Zbog malog broja kalorija - 100 grama šparoga sadrži samo 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje, šparoge su danas sastavni dio raznih dijeta, njezini balastni sastojci potiču probavu i rad bubrega, a bogate su i mnogim vitaminima i mineralima. Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline i rastvara bubrežne kamence.
Na kraju recimo da šparoga koja se uzgaja na površinama Marka Hervoevića je potpuno ekološka, bez kemikalija, što nam je i sam Marko demonstrirao, jer se može jesti odmah nakon branja.
Mario KOKAJ
BERAČI ZADOVOLJNI ZARADOM
Sandra Bebek iz Vinkovaca već je treću godinu u berbi šparoga na površinama Marka Hervoevića. ''Dosta je teško brati šparoge, jer ste cijelo vrijeme sagnuti, a bere se po svim vremenskim uvjetima. Odlučila sam doći brati šparoge iz financijskih razloga, jer se za 52 dana može jako dobro zaraditi”, istaknula je Sandra.
10.000
kuna potrebno je uložiti za sijanje jednog hektara šparoga