Kultura
EURIPIDOVA DRAMA U BOGOTI

"Medeja" gostuje na festivalu u Kolumbiji
Objavljeno 14. travnja, 2014.

ZAGREB - Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gostuje u Kolumbiji na 14. iberoameričkom kazališnom festivalu u Bogoti, s Euripidovom “Medejom”, u režiji Tomaža Pandura. Predstava je nastala u koprodukciji HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur Theatersom. Premijerno je bila izvedena 3. kolovoza 2012. u Dubrovniku te 28. rujna 2012. u Zagrebu.

Festival u Bogoti traje od 4. do 20. travnja i sudjeluje 40 kompanija iz više od 25 zemalja, na više od 30 lokacija. “Medeja” će biti izvedena 10., 11., 12. i 13. travnja.

Jedno od najboljih djela velikog starogrčkog pisca Euripida, “Medeja”, priča je o ljubavi, zavisti, častohleplju i osveti. Medeja nije obična žena, ona je obdarena moćima kojima uspijeva natjerati muškarce na najnevjerojatnije stvari, no kada se osjeti ugroženom, njezina osveta je strašna. Tragedija “Medeja” dramski je tekst koji nikada nije izgubio na aktualnosti, kao ni ostala Euripidova djela koja su znatno utjecala na europsku dramsku literaturu. Grčki klasik bio je velik psiholog, izniman intelektualac, buntovnik protiv općeprihvaćenih kanona pisanja. Tragedija je izvedena u novom prijevodu Lade Kaštelan i režiji Tomaža Pandura.

U predstavi glume: Alma Prica (Medeja), Bojan Navojec (Jazon), Livio Badurina (Čuvar zlatnog runa), Ivan Glowatzky (Fer), Romano Nikolić (Mermer), Damir Markovina (Egej) te Argonauti/Korinćani: Petar Cvirn, Andrej Dojkić, Tomislav Krstanović, Ivan Magud, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc, Kristijan Potočki, Jure Radnić.N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike