Regija
ŽELE POMAGATI I ODMAKNUTI SE OD POLITIKE

Slavonski umirovljenici osnivaju regionalnu maticu
Objavljeno 12. travnja, 2014.

ČAČINCI - Čelnici umirovljeničkih udruga s područja Slavonije i Baranje - Valpova, Županje, Otoka, Vukovara, Trpinje, Slatine, Virovitice, Donjeg Miholjca, Orahovice, Vinkovaca - u Čačincima su nedavno održali 3. sastanak i raspravljali o problemima građana treće dobi te radu državne matice umirovljenika.

- Ovi su sastanci proizišli iz nezadovoljstva umirovljenika Slavonije i Baranje radom Matice u Zagrebu, odnosno Predsjedništva, koje radi potpuno nelegitimno, jer u njemu od pet izabranih članova sjedi samo jedan. Uz to, Maticu umirovljenika Hrvatske vodi predsjednik koji uopće nije izabran na skupštini, već je sam sebe izabrao. Najviše nas boli to što vodstvo državne matice koketira s Hrvatskom strankom umirovljenika i koalicijom aktualne državne vlasti i time jednu neprofitabilnu organizaciju građana okreće politici i svojim osobnim interesima. Morali smo tome stati na kraj i zato smo donijeli odluku o osnivanju Inicijativnog odbora za osnivanje regionalne matice umirovljenika, koja bi dala svoje predstavnike u državnoj matici i zastupala naše interese – kazao je koordinator sastanaka slavonsko-baranjskih umirovljenika i novoizabrani tajnik IO regionalne organizacije Saša Šnajder.

Za predsjednika Inicijativnog odbora izabran je Boris Dragošević iz Virovitičko-podravske županije, a u Odbor je izabrano još pet članova, jedan iz svake slavonske županije.

- Osnivanjem regionalne matice umirovljenika želimo samo učvrstiti rad državne matice kako bi se umirovljeniku u Hrvatskoj pomoglo. Želimo zajednički rješavati sve probleme. Sada smo dobili nekakav novi namet - da je članarina tri kune prema Zagrebu. Svaka udruga umirovljenika, recimo, koja ima 500 članova plaća 1.500 kuna državnoj matici, od koje u posljednjih nekoliko godina nismo dobili apsolutno ništa – zaključio je Šnajder.

Na sljedećem sastanku Inicijativni odbor sazvat će skupštinu, a dobio je i zadatak da sastavi prijedlog statuta regionalne organizacije te prijedlog izmjene Statuta Matice umirovljenika Hrvatske, koji će biti prezentirani na Izvršnom odboru u Zagrebu. V. Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike