Osijek
UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA

Oslobođenje Osijeka od fašizma značajan je datum u povijesti grada
Objavljeno 12. travnja, 2014.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Osijek jučer je organizirala konferenciju na kojoj je, s temom “Konačna pobjeda nad fašizmom u istočnoj Slavoniji”, obilježila 69. godišnjicu oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije i 70. godišnjicu osnivanja Osječke udarne brigade.

Pero Matić, predsjednik udruge, mišljenja je kako je razdoblje fašističke okupacije Osijeka za one koji su u njemu živjeli bilo tragično i okrutno. Zabilježeno je 8.500 stanovnika evidentiranih u zatvorskoj arhivi, a za 2.700 stanovnika ne zna se njihova sudbina. Stoga je datum oslobođenja svakako jedan od značajnijih datuma osječke povijesti.

O iskustvima neposrednog sudjelovanja u NOB-u govorili su Jovan Nišević, i sam pripadnik Osječke udarne brigade, te Marko Vučević. Osječka se brigada od svog osnutka, u ožujku 1944., u sljedećih 400 dana svog ratnog postojanja gotovo prepolovila, od 600 boraca 380 ih je poginulo. Za ovu prigodu u prostorijama udruge postavljena je i izložba prikupljenih fotografija iz ratnog djelovanja Osječke brigade, a u ime Grada konferenciji je nazočio i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika. (D.Ku.)

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike