Regija
26. SMOTRA ŠKOLSKIH ZADRUGA

Đaci u Bilju pokazali ukrasne i uporabne rukotvorine
Objavljeno 11. travnja, 2014.

BILJE - Osam osnovnoškolskih zadruga, tri srednjoškolske i zadruga Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” iz Osijeka sudjelovalo je na 26. Smotri slavonsko-baranjskih školskih zadruga, održanoj jučer u Bilju. Učenici su predstavili široku lepezu rukotvorina, od odjevnih predmeta izrađenih tradicionalnim tehnikama pletenja i tkanja, preko prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike i stakla, sve do prigodnog uskrsnog aranžmana. Najbolji radovi završit će na državnoj smotri.

- Cilj je županijske smotre predstavljanje onoga što učenici rade cijele školske godine - kažu predsjednica povjerenstva za provođenje smotre zadruga Dubravka Kolčić i voditeljica podružnice osječko-baranjske Ivana Kardo. Naglašavaju da je smotra podijeljena u dvije faze, ocjenjivačko-izložbenu i prodajnu, tijekom koje se predmeti prodaju po simboličnim cijenama. Dodaju kako osječko-baranjske školske zadruge imaju zapaženih rezultata na državnim smotrama.

- Slične smotre trebale bi biti još posjećenije i održavati se u središtima slavonsko-baranjskih sela i gradova, u suradnji s turističkim zajednicama - istaknule su na kraju.

Učeničke zadruge nisu priča od jučer'. Školsko zadrugarstvo zaživjelo je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a pravi bum imale su prije desetak godina. Na jučerašnjoj smotri sudjelovale su zadruge iz Bilja, Belog Manastira, Osijeka, Čepina, Dalja, Ernestinova, Našica, Đakova i Višnjevca.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike