Regija
MALA OPĆINA DEMANTIRA POTPREDSJEDNIKA VLADE

Neki projekti Općine Jakšić već dvije
godine stoje u ladicama ministarstava
Objavljeno 12. travnja, 2014.

JAKŠIĆ – Općina Jakšić svojim proračunom ne bi mogla napraviti ovakav zamah da nije na vrijeme krenula u izradu projekata koje prijavljuje na natječaje. Priče da općine ne rade i da ih treba ukinuti ne stoje. Kada sam postao načelnik, samo je naselje Jakšić imalo djelomično vodovod i kanalizaciju, a jamčim da će svih deset naselja imati i jedno i drugo. Već sada imaju plin, asfaltirane ulice, javnu rasvjetu, a očekuje nas rekonstrukcija niskonaponske mreže. No tu je nadležan HEP, a ne općina, a HEP četiri godine nije ni lipe uložio na području općine – kaže Ivica Kovačević, načelnik. Kaže da ne stoji ni tvrdnja potpredsjednika Vlade Branka Grčića da novca ima, ali nema projekata. Tu tvrdnju demantira činjenicom da je Općina dobila već šest građevinskih dozvola za projekte koje je i prijavila ministarstvima, ali čeka već dvije godine bez odgovora.

– Druga godina je kako smo s komunalnom tvrtkom Tekija prijavili projekte vodovoda i kanalizacije, prošle godine nismo dobili odobrenje ni za jedan projekt, a ni ove godine. Imamo građevinsku dozvolu i za prilaznu cestu uz novi vrtić, i od rujna prošle godine do danas nismo dobili informacije ni objavu natječaja za izvođača radova. Ovih dana očekujemo građevinsku dozvolu za Gospodarsku zonu. Deveta dozvola koja je prijavljena je rekonstrukcija stare škole koju bismo prenamijenili u knjižnicu i čitaonicu. Za projektnu dokumentaciju dobili smo sredstva od EU fondova - dodaje Kovačević koji je bio domaćin koordinacije svih pet gradonačelnika i pet načelnika općina s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Koordinacija je počela obilaskom Dječjeg vrtića koji je u gradnji, a kapitalna je investicija Općine vrijedna 5,7 milijuna kuna. Gradi se u etapama kroz dvije godine, a tempo diktira novac koji osigurava općina i Ministarstvo regionalnog razvoja.

- Vrtić je u fazi unutarnjeg žbukanja i očekujem do kraja mjeseca kraj tih radova. Onda kreću nadbetoni i podovi te vanjska fasada što je po financijskoj konstrukciji zatvoreno. Nedostajat će nam oko 2,5 milijuna kuna za potpuni dovršetak i zatvaranje financijske konstrukcije gradnje i jedan dio za opremu. Do sada smo išli 20 posto Općina, a 80 posto država. No upravo zbog sporosti mi smo do sada uložili 48 posto sredstava, a država 52 posto. Sudjelujemo s većim iznosom od ugovorenog jer ga zbog naše djece želimo završiti. Ako budu kasnila sredstva države, Općina će se kreditno zadužiti – rekao je Kovačević.

40 djece s područja općine ide u požeške vrtiće, a oni subvencioniraju cijenu smještaja od 500 kuna po djetetu. Roditelji plaćaju do 900 kuna razliku za smještaj djeteta.(AGM Kruna)

BABY BOOM

Općina Jakšić već pet godina bilježi više rođene djece nego umrlih. Prošla godine je bila o tom pitanju “plus 20”, a ove godine očekuju i više rođenih. Jakšić od svih općina na području Požeško-slavonske županije ima najmanji prosjek starosti stanovništva.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike