Regija
HRVATSKA LOŠIJA I OD ALBANIJE

Prijeti suša, a u Slavoniji se navodnjava
samo jedan posto obradivih površina
Objavljeno 12. travnja, 2014.
Polja vape za vodom, a po izvorima smo peti u Europi

ĐAKOVO - Poražavajuće zvuči da je u RH pod navodnjavanjem samo 0,8 posto površina, a u Slavoniji nešto iznad 1 posto. Nasuprot tome, prema bogatstvu i dostupnosti naših vodenih izvora peti smo u Europi i 42. u svijetu! Lošiji smo i od Albanije i Bugarske koje su navodnjene 5 posto, a europski je prosjek 5 - 10 posto. Da navodnjavanje nije aktualno samo u vrijeme suše, a ekstremnu najavljuju i ove godine, ističe i zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak, naglašavajući i njegovu financijsku održivost.

RH je 2005. krenula s Nacionalnim programom navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama NAPNAV, koji je najavljen kao “vodena revolucija” kojom će Hrvatska biti navodnjena poput Izraela. On ima samo 16 posto obradivog tla te 4,1 posto stalnih usjeva, no kvalitetnim navodnjavanjem uspješno se suprotstavio prirodnim limitima. Osječko-baranjska županija, najviše navodnjena u Slavoniji – 1,5 posto, i Hrvatske vode imaju izuzetno dobru suradnju na NAPNAV-u - 12 projekata navodnjavanja kojima bi se obuhvatilo više od 13.000 ha, vrijednosti 243 milijuna kuna, no kruna svega je da 10 projekata ima podlogu za sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja, u iznosu od 75 posto subvencije. Čulo se to na prošlomjesečnom sastanku župana Vladimira Šišljagića i generalnog direktora Voda Ivice Plišića. OBŽ je još 2006., samo godinu nakon donošenja NAPNAV-a, usvojio svoj. Utvrđene su potencijalne lokacije navodnjavanja, raspoređene po cijeloj županiji. Zahvat vode planiran je uz područja Drave i Karašice, slijeva Vuke, te područja uz Kneževe Vinograde. Svi su projekti u visokoj fazi projektne dokumentacije, što znači, rekao je Plišić, da bi prvi mogli krenuti u realizaciju 2015., a posljednji bi se završavali 2018. U svezi s tim, Kraljičak ističe sustave navodnjavanja Karašica i Dalj, vrijedne 100 milijuna kuna.

Šanse nove poljoprivrede

Ukazuje na navodnjavanje kao agrotehničku mjeru kojoj je cilj što bolji prinos. U prvoj mjeri služi za intenzivno radne kulture, čija je otpornost usko vezana za vodu – povrtlarske, voćarske, sjemensku robu, gdje su za infrastrukturu, osim navodnjavanja, bitni i kapaciteti za zbrinjavanje proizvoda jer smo (do) sada oslonjeni na tradicionalnu infrastrukturu (silose).

– Strategija razvoja OBŽ-a počiva na poznavanju proizvodnosti našeg osnovnog resursa - poljoprivrednog zemljišta, pa smo godinama radili na analizi tla, da mu znamo bonitet, a time i našu mogućnost za visoko prihodovne proizvodnje, uz korištenje vode. Tada možemo pokretati proizvodnju na većim površinama intenzivno radnih kultura povrća i voća - kaže Kraljičak, uz što vezuje projekt distribucijskog centra od 60 milijuna kuna. Sve to, certifikati, udruživanje, brendiranje, osmišljen nastup na tržištu, zaokružuje priču, tj. na navodnjavanje baca šire svjetlo nego što to čine sušna razdoblja.

– Imamo tu sreću, rješenja koja ne traže mnogo novca kada je riječ o dostupnosti vode na većim površinama. Akumulacije su jedan od vrlo važnih izvora vode koji se gravitacijski mogu puštati u niže terene pa ne treba energija, a imamo razvijenu kanalsku mrežu. Znači, bitne su nam akumulacije i čišćenje kanala, i to je prirodno navodnjavanje. Već nekoliko godina imamo predloženu vodnu stepenicu Osijek, tj. hidroelektranu Osijek; Županija i partneri su za to da se krene u taj dio. Time uzvodno imamo riješeno 30.000 hektara - kaže Kraljičak. Uz to i druge projekte navodnjavanja, te gradnju distribucijskog centra, povećat će se produktivnost po jedinici površine.

– Na manjim površinama išlo bi se na povrće i isplativije kulture, a da se veliki proizvđači opredijele za biomasu, bioenergiju. S vodom stvaramo šansu nove poljoprivrede - pojašnjava Kraljičak.

Istok bez vode

Od 115.000 hektara u Vukovarskoj županiji navodnjava se samo 2.000. Još je prije nekoliko godina izrađen županijski program navodnjavanja, ali za realizaciju nema novca.

– Problem navodnjavanja u VSŽ-u je što mi nemamo vode i sve dok se ne riješi taj problem u biđsko-bosutskom polju, na cijelom potezu od Babine Grede do Lipovca, nećemo moći navodnjavati. Malo nam je vode na raspolaganju, treba ju dovesti iz Dunava i Save, ali to su radovi i projekti koji unatrag dvije godine nemaju potporu iz državnog proračuna. Riječ o investicijama od po 50-ak milijuna kuna. Država je prema njima prilično ravnodušna, ni u 2014. nisu predviđena nikakva sredstva. Na jednu stranu apliciraš za navodnjavanje, a nemamo riješen osnovni preduvjet – dovoljne količine vode na raspolaganju - ističe pročelnik za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić.

U iduće tri godine treba biti riješeno pitanje navodnjavanja u Brodskoj županiji, u početku Orubice, pa Jelasa itd. Zasad postoji građevinska dozvola, slijedi izvedbeni projekt i projiciranje prema ruralnom fondu EU-a.

- Ministarstvo poljoprivrede nas 2015./16. uvrštava u proračun EU fonda za ruralni razvoj, kada se bira i izvođač radova za sustav navodnjavanja, vrijedan 20 milijuna kuna, na koji bi svi korisnici do 1. siječnja 2017. trebali biti priključeni - kaže resorni županijski pročelnik Željko Burazović. To znači da bi 200-tinjak orubičkih proizvođača na 327 hektara trebalo biti prvim korisnicima navodnjavanja.(Surađivali: M.L. Omerović, L. Aničić, M. Radošević, S. Kadić, AGM Kruna)

Priredila: Suzana ŽUPAN
Gat: Projekt od 42 milijuna koristi 6 proizvođača

I prilikom posljednjeg posjeta osječko-baranjskog župana Šišljagića Belišću bilo je riječi o projektu navodnjavanja Grada Belišća koji je godinama neiskorišten. Pokrenut je kao jedan od prvih takve vrste u RH, vrijedan više od 42 milijuna kn, nalazi se u blizini Gata, a njegove blagodati koristi samo 6 korisnika na manjim parcelama, iako je sustav predviđen za navodnjavanje čak 500 ha te neprestano stvara gubitke za hladni pogon bez očekivane koristi za proizvođače. Uz Grad Belišće, koji pokreće korake kako bi udahnuo život ovom mrtvom kapitalu, u investiciji su sudjelovale i Hrvatske vode i OBŽ, koji će zajedničkim snagama pokušati spriječiti propast ove investicije.

Projekt Kapinci - Vaška trenutačno najveći u RH

U Virovitičkoj županiji trenutačno je najveći projekt navodnjavanja koji se gradi u RH - sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška, a ulazi u završne faze gradnje. Završetak crpne stanice očekuje se do sredine 2014. Tijekom 2013. iskazan je interes za proširenje sustava navodnjavanja za još dodatnih 700 ha, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za taj dio, te će ukupna površina pod navodnjavanjem kada se projekt završi 2015. iznositi oko 2.000 ha. Od ostalih projekata sustava za navodnjavanje - za projekt Novi Gradac – Detkovac, na 750 ha, 2013. izrađen je idejni projekt, a u 2014. je ishođena lokacijska dozvola, te je u fazi izrade glavni projekt; za projekt odvodnje i navodnjavanja Đolta (800 ha) izdana je u travnju 2014. godine lokacijska dozvola te se radi glavni projekt. U 2013. Virovitička županija nominirala je prema Vodama prijedloge za još 4 sustava navodnjavanja: Pitomača – Špišić Bukovica, Lukač, Čađavica te Orahovica, ukupne površine cca 4.600 ha, naveo je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Tugomir Majdak.

Dohodovne jedino navodnjene površine

Požeška županija, kaže zamjenik župana za gospdoarstvo Željko Jakopović, lani je realizirala dva sustava za navodnjavanje – akumulaciju Bistra i sustav za navodnjavanje Kaptol koji u 1. fazi obuhvaća 110 ha, a plan je za drugu još 70 ha. Druga lokacija je akumulacija Kuštravac i sustav za navodnjavanje Ramanovci - Bektež, kojom se navodnjava 350 ha, a u cijelosti se navodnjavaju površine koje koristi Kutjevo d.d. Sustav još ne radi punom snagom jer se akumulacija mora izmuljiti, i to u travnju. Jakopović najavljuje više velikih sustava koji su već u papirnatim ili višim fazama pripreme poput akumulacije Londža. Projekt je vrijedan 32 milijuna kuna pa će teći u 12 etapa. Bit će apliciran i za EU fondove. “Dohodovno će se moći gospodariti samo na navodnjenim površinama pa je uspostavljeno još 18 mjesta pogodnih za sustave navodnjavanja”, kaže Jakopović. Dodaje, kad se završi akumulacija Šumetlica i postavi novi magistralni vodovod prema Pakracu, stara trasa vodovoda moći će se koristiti za dovođenje vode do sustava za navodnjavanje od 500 ha.

Europski prosjek

navodnjavanja je 5 - 10 posto obradivog tla

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca