Kultura
SOLISTIČKI KONCERT TENORA HNK OSIJEK

Goran Cah: Imam samo pozitivnu tremu
Objavljeno 12. travnja, 2014.
Organizator koncerta osječki je Inner Wheel Club, koji Gorana podržava već godinama

Prije dvije godine otišao sam u Njemačku s nadom i željom postati student ugledne Akademije za umjetnost u Berlinu i svoje pjevačko znanje usavršiti s profesorima te prestižne ustanove, kao i s mojim profesorom pjevanja Enricom Facinijem.

Odluku za takav preokret u životu nije bilo lako donijeti, a ni financijski dostupna - priča danas 25-godišnji tenor Goran Cah.

Zahvaljujući Rotary i Inner Wheel clubu Osijek (koji su mu dijelom stipendirali i osječko srednjoškolsko obrazovanje), napravio je taj korak, otišao u Berlin te uz istinsku potporu oba kluba došao sada do polovine studija solo pjevanja. Kako je još dalek put pred Goranom i kraj studija, potpora mu je i dalje potrebna, što su ponovno prepoznali u osječkom Inner Wheel Clubu i organizirali mu koncert podrške, koji je na programu u subotu, 12. travnja, s početkom u 19.30 sati u svečanom foyeru osječkog HNK.

- Koncertu se istinski radujem i u meni vlada samo pozitivna trema, kao i želja pozdraviti svoju domaću publiku onime što najbolje znam - pjesmom! Uz to, raduje me što će na koncertu nastupiti i sopranistica Kristina Owais, s kojom sam dugo godina surađivao za vrijeme školovanja u Osijeku, kao i drugi gosti koncerta - ne krije uzbuđenje Goran, koji se u istom prostoru, prije dvije godine koncertom nakratko “oprostio” od Osijeka.

Rodom iz Filipovca kod Pakraca, Goran Cah školovao se u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku, prvo maturiravši fagot, a njegov talent za pjevanje prepoznala je prof. Vesna Coufal Jaić. Redovito se Goran s natjecanja vraćao s nagradama, uglavnom prvima, ponekad osvojenima i u međunarodnoj konkurenciji više od stotinu pjevača. Tako je u Novom Vinodolskom prije tri godine Cahu žiri dodijelio čak 99 od mogućih sto bodova, što mu je donijelo prvu nagradu u kategoriji solo pjevača. Taj mu je uspjeh, pak, osigurao besplatan odlazak na trotjedni ljetni seminar nedaleko od Berlina. Bio je to očito dovoljno snažan mamac za odlazak u Berlin na duže vrijeme.

- Na studiju sam donedavno bio jedini iz Hrvatske, a od ovoga semestra na akademiju je primljena još jedna studentica iz naše zemlje, što je zaista sretna vijest - kaže Goran, kojemu informacija koliko je do sada studenata iz Hrvatske bilo na ovoj akademiji, nije poznata. Dosadašnjim boravkom na ovoj akademiji više je nego zadovoljan, kako pristupom profesora, tako i mogućnostima koje studij pruža mladim glazbenicima.

Kao berlinski student, u travnju je prošle godine Goran Cah u Moskvi sudjelovao na 19. međunarodnom natjecanju Bella voce studenata solo pjevanja. U njegovoj je kategoriji bilo 25 studenata iz cijeloga svijeta, a Cah se plasirao u završnicu i osvojio drugu nagradu.

Narcisa VEKIĆ
KONCERT POTPORE

Potaknuti tezom kako bi svaki grad trebao biti ponosan i skrbiti o svojoj darovitoj djeci, članovi Inner Wheel Cluba Osijek, odlučili su organizirati koncert potpore za mladog i vrlo uspješnog tenora Gorana Caha, kako bi mu olakšali daljnje školovanje na prestižnoj berlinskoj Universität der Künste. Uz Gorana, na koncertu će nastupiti još neki glazbeni osječki talenti: Kristina Owais, Lovorka Kristina Pereković, Jelena Gerendaj i Leonarda Kavedžić, uz klavirsku pratnju mr. art Sandre Mikulandre Tutavac, maestra Mladena Tutavca te učenice Ane Kozine.

Koncert je na programu u subotu, 12. travnja, u 19.30 sati, u svečanom foyeru osječkog HNK

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike