Magazin
DIJAGNOZA LIKA I DJELA: DOBRANO POGOĐEN MILANOVIĆEV PORTRET

Još dvije godine s takvim premijerom sve će nas dotući!
Objavljeno 12. travnja, 2014.

Sve popularniji šibenski portal www.TRIS.com.hr krajem prošle godine objavio je vrlo uspješan portret tjedna premijera Zorana Milanovića, iz pera glavne urednice Davorke Blažević, koja, između ostaloga, piše:

- Dvije godine vlade Zorana Milanovića. Takozvane lijeve vlade. Za Milanovića “najbolje što Hrvatska ima”, za mnoge nikad gore vlade, nikad lošijeg premijera. Bahat, arogantan, ciničan, s evidentnim deficitom socijalne inteligencije i suficitom prepotencije. Doima se kao da živi visoko iznad hrvatskog ekonomskog i političkog smoga u kojem se narod guši, a on sve udaljeniji i neosjetljiviji za probleme one “sitnarije” dolje. Poput goropadnog pauna drži svima lekcije svisoka, uvijek u maniri onoga koji sve zna i zato prezire tuđe neznanje...

Što, dovraga, s takvim premijerom? Koliku štetu objektivno može proizvesti za još dvije preostale godine “Kukuriku” mandata? Hrvatskoj, SDP-u, sebi? Problem s Milanovićem nije jednoznačan. Dakle, ne radi se ovdje o tome da imamo lošeg šefa Vlade kojega ćemo na idućim izborima (ili, prije) zamijeniti boljim. Stvar je u tome da je alternativna (desna) opcija s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om, strankom kojoj se sudi za kriminal i korupciju kao modus operandi ove proskribirane partije, još gora i besperspektivnija. Ni sam Karamarko ne zna što misli, nekmoli građani, pa s vlastitim mišljenjem (antićirilićni referendum) eksperimentira iskušavajući čas ovo, a čas ono, ovisno o suflerima i dnevnopolitičkim potrebama. Zar nas taj može spasiti?!

Kako bilo, sada imamo Milanovića i njegov “tim za strukturne reformske promjene” u kojima je promijenjena samo konjica koja vodi taj fiktivni ljuti boj s našim starim navikama u ocvalom, manje-više eutanaziranom gospodarstvu i prebukiranoj administraciji. Što za nas Milanović još može učiniti? Možda, napokon, doista preuzeti vlast i staviti pod kontrolu sve institucije sustava. Uključujući i tajne službe. I premijerovu aroganciju. Možda stisnuti gas do daske i jurnuti u reforme, pa što košta da košta? I u te dvije godine nadoknaditi koliko-toliko prve dvije izgubljene u koalicijskim prenemaganjima i ideologijskim prepucavanjima s oponentima. Što im se može dogoditi? Da izgube vlast na idućim izborima, koju će izvjesno izgubiti ako nastave s kukavičkom, kalkulantskom, kvaziliberalnom i antisocijalnom politikom...

Zoran Milanović je imao svoju “povijesnu priliku”. Pretvorio ju je u žrtvu svoga robusnog, prgavog karaktera. Ovaj 47-godišnji političar “novog kova”, obrazovan, elokventan, bez političkih i drugih hipoteka i repova, s iskustvom stečenim u diplomaciji, što ga je trebalo naučiti i nekim političkim manirama, bio je svojedobno općeprihvaćen lik na javnoj sceni. Od Milanovića su svi očekivali gotovo čuda, zbog potencijala koje je pokazivao, zbog profesionalnog i obiteljskog backgrounda koji mu je bio dodatni vjetar u krila. A on se pod teretom svoje naravi - slomio.

Dečko s Trnja i Črnomerca, sinjsko-senjskih (uznositih) korijena, diplomirani pravnik, iskustvo je stjecao u Ministarstvu vanjskih poslova, u misiji OESS-a u Azerbajdžanu, u hrvatskoj misiji pri EU i NATO-u u Bruxellesu gdje je završio i poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na flamanskom sveučilištu. A onda se 1999. vratio u Zagreb u MVP i odlučio upisati u SDP. Kada je Račanova koalicija dobila izbore 2000., počinju mu se brzo otvarati prilike za dokazivanje, postaje komunikacijski link s NATO-om, a potom i pomoćnik ministra vanjskih poslova Tonina Picule. No, HDZ 2003. ponovo dolazi na vlast, a Milanović napušta MVP, okreće se angažmanu u stranci i ulazi u Glavni odbor SDP-a, čiji je, zakratko, i glasnogovornik.

Nakon Račanove smrti 2006., na krilima svojevrsnog Račanova testamenta (ostavke u kojoj zaziva “nove snage”), u drugom krugu pobjeđuje Željku Antunović i postaje drugi šef SDP-a u povijesti. Za Željku Antunović je to bio kraj političke karijere, što će se kasnije u pravilu događati svima (Davorko Vidović i Dragan Kovačević u stranačkim izborima 2008.) koji mu stanu na megdan, spremni se s njime natjecati.

Vjerovalo se da će na empatiji birača zbog smrti Račana, ali i poletnosti i drčnosti njegova nasljednika, SDP, s Ljubom Jurčićem za premijera, trijumfirati na izborima 2007. Slavio je HDZ, a poraz se uglavnom pripisivao Milanovićevu neiskustvu. Pogreška je ispravljena na izborima 2011. kada Kukuriku koalicija osvaja vlast. A Milanović orbi et urbi svjedoči, ne više neiskustvo, nego potpunu nedoraslost premijerskoj funkciji, i nakon dvije godine mandata zarađuje u anketama ocjenu 2,3, nižu i od svoje osporavane i nevoljene prethodnice Jadranke Kosor. A u SDP-u bujaju frakcijske borbe, otpadaju Milanovićeve akvizicije u unutarstranačkim bitkama...

Najčitanije iz rubrike