Svijet
ŽIVE BEZ ISPRAVA I MEDICINSKE ZAŠTITE

U Njemačkoj živi 400.000 “nevidljivih”
Objavljeno 11. travnja, 2014.

BERLIN - U Njemačkoj živi oko 400.000 osoba bez dozvole boravka. Oni život provode u strahu, lišeni su svih prava kao i medicinske zaštite. Njima država pomaže samo kod najtežih bolesti, piše Deutsche Welle.

Uvijek kada se vozila autobusom, tramvajem ili vlakom, imala je ispravnu kartu. Maria se nikada nije švercala u prijevozu, nikada nije prešla ulicu dok je semafor pokazivao crvenu boju – čak ni ako nigdje na vidiku nije bilo automobila. Svoj posao čistačice obavljala je temeljito i savjesno. Puzajući na koljenima, prala je podove, dnevne sobe, kupaonice, ponekad i dvanaest sati dnevno. Maria nikada nije bila bolesna i uvijek je na posao dolazila točno – iako od svoje plaće jedva može preživjeti. Pa ipak, stvari su nekako funkcionirale 15 godina, sve do ljeta 2009. godine. Jednog dana žurila je na posao i promijenila svoj uobičajeni put koji je bio duži, ali sigurniji. U žurbi je krenula prečacem, preko glavnog željezničkog kolodvora, i tamo se dogodilo ono čega se uvijek bojala – naišla je na rutinsku policijsku kontrolu. Zaustavili su je tražeći dokumente. Nije ih mogla pokazati policajcima – nikada ih nije ni imala. Budući da se to dogodilo uoči svršetka školske godine, vlasti su njezinoj kćeri dopustile da ostane još nekoliko tjedana kako bi ipak mogla završiti šesti razred... Na posljetku su morale napustiti Njemačku i otići u Ekvador, koji njezina kćerka, rođena u Njemačkoj, nije nikada posjetila.

Sigrid Becker-Wirth iz udruge MediNetzBonn, koja pomaže ilegalnim stanovnicima Njemačke, tvrdi kako mnogi od njih zbog stalnog straha u kojem žive te nesigurnosti jer ne znaju kako će preživjeti sljedeći mjesec obolijevaju od psihosomatskih bolesti ili, pak, posttraumatskog sindroma. (dc)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike