TvObzor
MARKO ŠKUGOR

Slučajno počeo pjevati, ali danas više ne može bez pjesme
Objavljeno 11. travnja, 2014.
Predviđali su mi blistavu opernu karijeru, ali ljubav prema klapskoj pjesmi bila je jača. Pljesak koji dobiješ kao klapa ne može se mjeriti s onim kad publika plješće samo tebi

Šibenski glazbenik Marko Škugor (24), koji se glazbom počeo baviti pukom slučajnošću (u razgovoru koji slijedi otkrit ćete i kako), može se pohvaliti već samim počecima svoje karijere, koju je započeo kao prvi tenor klape “Kampanel”. Osim što je u posljednjim mjesecima prošle godine krenuo u solističke vode, Marko je uplovio u bračnu luku s Ivanom Radovčić, i to nakon devet mjeseci poznanstva. Ponosnim roditeljima početkom prosinca na svijet je došao sinčić Andrija, i tako okrunio njihov sretan brak.

Odmah na početku reci nam zašto si se odlučio na solo karijeru? Koje su prednosti, a koji nedostaci u odnosu na nastupe s klapom?

- Još prije nego što sam počeo pjevati u klapi imao sam negdje u podsvijesti sebe na bini kako pjevam pred tisućama ljudi. Kad su nakon “Eurosonga” počele pristizati pjesme i ponude za nastupe na festivalima, s oduševljenjem sam ih prihvatio. U klapi je lakše pjevati jer nisi sam, solisti se često izmjenjuju, ne moraš znati cijeli tekst, a ako zapneš uvijek netko od kolega može priskočiti u pomoć. Ali pljesak koji dobiješ nakon otpjevane pjesme s klapom ne može se mjeriti s onim kad publika plješće samo tebi. Kad pjevaš sam, sam odlučuješ o repertoaru, pjevaš pjesme koje tebi pašu, jer u klapi često pjevaš pjesme koje ti ne leže i/ili ti nisu drage. Bolje je i to što se “sam sa sobom” lako dogovoriš, dok u klapi - puno ljudi, puno ćudi.

Nezaboravna “Klapa s mora”

Kad si se uopće odlučio baviti glazbom? Opiši nam svoje prve glazbene korake te napredak u karijeri

- Pjevanjem sam se počeo baviti sasvim slučajno. Naime, jedna klapa u kojoj je pjevao moj rođak imala je probe u konobi moga oca. Tako sam jednom “zalutao” na jednu probu, nešto s njima zapjevao i rodila se klapa “Dubrava”. Kako sam studirao u Zagrebu, često sam s nekoliko prijatelja znao zapjevati po hodnicima studentskih domova. Na tim “nastupima” znalo se skupiti i do stotinjak studenata, a prozvali su nas i klapa “Sava”, po domu u kojem smo najčešće pjevali. To koliko je klapa “Sava” bila popularna među studentima, zapelo je za oko i novinarima HRT-a pa je tako klapa završila u jednom prilogu u Dnevniku. Ubrzo su stigli pozivi nekoliko poznatih klapa, a odabrao sam klapu “Kampanel”. Uz pjevanje u klapi, pohađao sam i satove pjevanja kod tenora Stojana Stojanova Gančeva, nekadašnjeg prvaka zagrebačke Opere, koji mi je predviđao blistavu međunarodnu opernu karijeru, no ljubav prema klapskoj i dalmatinskoj pjesmi ipak je bila jača. Prošle godine HRT je odlučio da će nas na “Eurosongu” predstavljati klapa sastavljena od najboljih klapskih glasova, a jako sam zahvalan maestru Mojmiru Čačiji, koji me pozvao da budem dio te ekipe.

Po čemu ćeš pamtiti nastup na “Eurosongu”?

- “Eurosong” ću najviše pamtiti po - “Klapi s mora”, odnosno po pjevačima koji su je činili. Kroz tih nekoliko mjeseci u kojima smo se intenzivno družili postali smo prava ekipa.

Pjevati, snimati, nastupati...

Mislim da nikad nije prošlo pet minuta, a da netko nije nešto zapjevao. Uživao sam u svakom trenutku provedenom u tom društvu, a iskustva s naših putovanja, snimanja spotova, intervjua, raznih nastupa, a posebno nastupa na velikoj eurovizijskoj pozornici, pamtit ću cijeli život i uvijek se toga s radošću sjetiti.

A godinu i pol dana provedenih u klapi “Kampanel”?

- “Kampanel” ću najviše pamtiti kao jednu veselu družinu koja uživa u pjevanju i stvaranju novih pjesama. “Kampanel” je klapa koja ima totalno drugačiji stil pjesama od ostalih klapa. Oni su kraljevi zabave i užitka za publiku, a u isto vrijeme sposobni su natjecati se i osvajati prve nagrade na festivalima uz gitare i mandoline, kao i nagrade na Festivalu klapa u Omišu. Jednom riječju, najviše ću pamtiti njihovu polivalentnost.

Kakve su ti ambicije kad je u pitanju karijera? Što još želiš postići?

- Od svega u životu najviše volim pjevati. Jednostavno želim pjevati, snimati pjesme, albume, imati nastupe - od kazališta do velikih sportskih dvorana... To je ono što me ispunjava.

Pričaj nam i o novoj pjesmi “Čovik s mora”. Hoće li biti zaokružena i videospotom?

- “Čovik s mora” je umjetnička pjesma. Aranžman je prilično neobičan i zanimljiv, a melodija također neobična za jednu dalmatinsku pjesmu. Pjesma je to o ljubavi jednog pomorca, čovika s mora, prema svojoj voljenoj ženi. Još razmišljam o spotu. Vidjet ćemo, ima vremena.

“Zlato moje” je najpjesma

S klapama si otpjevao mnogo predivnih pjesama. Koja ti je najdraža?

- Najdraža pjesma mi je “Zlato moje”, koju je pjevao pokojni Vinko Coce. Tu pjesmu često pjevam na nastupima s klapom “Maslina”.

S obzirom na to da je skladba “Samo ljubav ostaje” poslužila kao uvodna pjesma za “Larin izbor”, moramo pitati - jesi li zbog toga bar škicnuo tu seriju? Kakve inače serije voliš gledati?

- Iskreno - ne. Sapunice sam prestao gledati kad sam imao deset godina. Najviše volim serije tipa “Breaking Bad” i “True Detective”, a trenutačno gledam drugu sezonu serije “House Of Cards”, u kojoj briljira Kevin Spacey, meni jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Nedavno si postao otac. Otkrij nam kako se osjećaš i kakav je maleni Andrija. Što kažu, sliči li na tatu ili mamu?

- Andrija je jedna jako sretna beba, po cijele dane se smije. Velika većina govori da više sliči na tatu, ali nije bitno na koga više sliči, bitno da je on živ, zdrav i veseo.

Vjerujem da ste ti i Ivana posebno dragi gospođi Markić: mladi, pametni, uspješni, s djetetom i diplomom u rukama. Kakav je tvoj stav u vezi s nedavnim referendumom? Bi li podržao sina da vas jednog dana upozna s - drugim dečkom?

- Ne bih o tome.

U veljači si se pohvalio posljednjim položenim ispitom na Ekonomskom fakultetu. Koju ćeš temu odabrati za diplomski? Imaš li želju odmah raditi u struci?

- Okvirno znam o čemu ću pisati, ali sam naziv teme još nisam smislio. Bit će to tema iz područja osobnih financija. Za koji mjesec počinjem raditi u jednoj firmi u Šibeniku.

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: SCARDONA i HRT
NA SPLITSKI FESTIVAL SA SKLADBOM U SJEĆANJE NA VINKA COCU

Što od tebe možemo očekivati u bližoj budućnosti? Kakvi su planovi?

- Najprije će ići jedna pjesma u spomen na pokojnog Vinka Cocu koju ću, uz još dva pjevača, izvesti na splitskom Festivalu. Zatim slijedi pjesma “Jube jedina”. Pjesma je to jako pjevne melodije i pamtljivog teksta, a uvjeren sam da će ostaviti značajan pečat u mojoj karijeri. Ta će skladba biti nasljednica “Zore bile”. A za jesen je već spremna obrada pjesme “Zlato moje”.

“ČOVIK S MORA” JE UMJETNIČKA PJESMA. ARANŽMAN JE PRILIČNO NEOBIČAN I ZANIMLJIV, A MELODIJA TAKOĐER NEOBIČNA ZA JEDNU DALMATINSKU PJESMU... JOŠ RAZMIŠLJAM O SPOTU

Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike