Osijek
DOBRA VIJEST SA SJEDNICE VLADE

Vlada odobrila pet milijuna
kuna za suzbijanje komaraca
Objavljeno 10. travnja, 2014.
Ovo je prvi put nakon osam godina da je država financijski pomogla Osječanima u borbi protiv komaraca

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici, na teret proračunske zalihe, Gradu Osijeku odobrila pet milijuna kuna u svrhu sufinanciranja troškova za suzbijanje najezde komaraca na području najvećeg slavonskog grada i okolice.

To je prvi put nakon osam godina – 2006. Osijeku je, na osnovi dogovora tadašnjeg gradonačelnika Ante Đapića i tadašnjeg premijera Ive Sanadera - dostavljeno oko osam milijuna kuna za rješavanje problem komaraca - da je država konkretno financijski pomogla Osječanima u borbi protiv “vječnih neprijatelja” u toplijim mjesecima. Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je prije četiri dana obilježen Svjetski dan zdravlja, čija je tema bila prenošenje bolesti vektora, među ostalima i komaraca. “U tom je smislu i ova odluka. Znate i sami da se, nažalost, proteklih godina događa situacija, osobito ljeti, koja znatno smanjuje kvalitetu života u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, a da ne govorimo o bolestima koje prenose komarci. Na tom je tragu Grad Osijek osigurao 4,5 milijuna kuna, a naš je prijedlog da se iz proračunske zalihe, upravo zbog pravodobnog tretiranja larvi komaraca, sufinancira u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna”, rekao je Ostojić, čiji je prijedlog prihvaćen.

Zadovoljstvo takvom Vladinom odlukom na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj jučer poslijepodne ispred zgrade gradske uprave, javno su izrazili osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, koji je i najavljivao ovakav rasplet. “Koristim ovu priliku da zahvalim Vladi i premijeru Milanoviću na tome što su u vrlo teškim uvjetima smogli snage da iz pričuve izdvoje i pošalju ovako velik novac. Ovo je ujedno i jasna poruka da vladaju novi odnosi između središnje i lokalne vlasti te da zajednički dijelimo sve teškoće i međusobno si pomažemo”, rekao je Vrkić, dodavši kako se gradski proračun slabo puni. Naglasio je da su prošle godine za tretiranje komaraca iz gradskog proračuna potrošili sedam milijuna kuna. “Sada imamo ukupno oko 9,5 milijuna kuna, ali još ne znamo kakva će godina biti, vlažna ili ne, pa još ne možemo planirati koliko će ove godine ukupno biti potrošeno za suzbijanje komaraca. No ovaj bi iznos trebao biti dovoljan”, prognozirao je Vrkić.

Pročelnik Kristić pak istaknuo je da će naglasak ove godine biti na larvicidnim tretmanima, ponajprije na zelenom poplavnom području, kako bismo spriječili izlijetanje komaraca u većem broju. “Počet ćemo ih provoditi kada to odrede stručnjaci. Informacije s terena govore da u poplavnom području Drave i Dunava nema visokog vodostaja i stoga nema potrebe za tretiranjem ličinki, a kada bude potrebe, provodit ćemo i zaprašivanja komaraca sa zemlje i aviozamagljivanja. To ćemo sigurno morati jer, kao što je poznato, u blizni je Park prirode Kopački rit, a i okolne jedinice lokalne samouprave puno slabije tretiraju komarce nego Osijek”, zaključio je Kristić.

Tomislav LEVAK

ZORAN MILANOVIĆ

predsjednik Vlade RH

Naša su sredstva ograničena

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako bi jedinice lokalne samouprave trebale odrediti svoje prioritete u godišnjem planiranju financija. “Država će pomoći, ali u svakom gradu i svakom dijelu Hrvatske postoji neka posebna, drukčija potreba, a naša su sredstva ograničena. Apeliram na sve jedinice lokalne uprave da planiraju svoje vitalne potrebe”, izjavio je Milanović. Potom je dodao: “Dakle, pogledajmo i što ima s Vukovarom ove godine, to je sljedeća neuralgična točka, da ne bi oni zakasnili s molbom.”

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Zahvaljujem Vladi i premijeru na tome što su u vrlo teškim uvjetima smogli snage da iz pričuve izdvoje ovako velik novac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana