Regija
12. TRAVNJA, UOČI BLADANA USKRSA

1. “Vukovarski križni put”
Objavljeno 11. travnja, 2014.

VUKOVAR –„Put spasa“, ili takozvani kukuruzni put, bio je tijekom opsade Vukovara 1991. godine jedini prolaz za branitelje koji su te godine u jesen dolazili braniti grad na Dunavu. Nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do Bogdanovaca i slobodnog područja Vinkovaca – uvod je to kojim je fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova, počeo poziv građanima Vukovara i okolice da 12. travnja sudjeluju na prvom „Vukovarskom križnom putu“ koji bi se na spomenutoj lokaciji iz godine u godinu održavao u subotu uoči Cvjetnice.

– Posljednji koji su tim putom ušli u Vukovar bili su pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj uz vukovarsku gradsku obilaznicu prije više godina sagrađena zavjetna kapelica, a tada je izražena i želja branitelja da se takva kapelica sagradi i na kraju tog „puta spasa“. U međuvremenu se rodila i nova ideja, a to je gradnja 15 postaja Križnog puta na trasi kukuruznog puta koji od Vukovara završava nedaleko od ulaska u Bogdanovce – kazao je fra Jagodić, dodajući kako je riječ o ideji iz 2010. godine i da su neki projekti već izrađeni preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara. Iako želja i dalje ostaje, realizacija je zapela zbog određivanja trase vukovarske obilaznice pa je sve još na čekanju.

– Iako će gradnja puta početi u svoje vrijeme, mi ćemo na „putu spasa“ i ove godine moliti križni put pod nazivom „Vukovarski križni put“, koji prikazuje vukovarsku tragediju, muku, patnju i bol ljudi koji su ostali u gradu, žrtvujući se do kraja – naveo je fra Jagodić i dodao kako „Vukovarski križni put“ prikazuje trpeće iskustvo branitelja, civila i ranjenika Vukovara.

– Dragi Vukovarci, dođite na „put spasa“ 12. travnja u 10 sati na „Vukovarski križni put“, dođite i molimo. Neka sveti simboli našeg vukovarskog iskustva budu znakom i stvarnim simbolom oslobađanja i spasenja svakog čovjeka te opomena da žrtva ljubavi i patnje pravednosti pobjeđuje svako zlo – poručio je i zaključio kako je „memorija Vukovara, istinita i oslobađajuća, pravedna i opraštajuća, naša žrtva ljubavi“. S.Butigan

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana