Regija
PODJEDNAKE MOGUĆNOSTI ŠKOLOVANJA?

Na istoku Hrvatske gasi se 16 škola?
Objavljeno 11. travnja, 2014.
Škole u malim mjestima centar su cjelokupnog života

ŽUPANJA - Posljednje Vladine najave o mogućem ukidanju malih i područnih škola radi štednje mogle bi imati dalekosežne posljedice za Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje bi se broj takvih škola prepolovio, ali i za sve druge županije u Hrvatskoj. Ministar obrazovanja Željko Jovanović smatra da te škole ne zadovoljavaju pedagoški standard te da treba biti donesena odluka o njihovom optimiziranju. To znači da bi neke škole mogle izgubiti status područnih škola, a onima s manje od pet, pa čak i petnaest, učenika i s kombiniranim razrednim odjelima prijeti gašenje.

- To pravo imaju samo osnivači škola - županije, veliki gradovi i gradovi osnivači škola, koji bi trebali biti aktivno uključeni pri utvrđivanju mreže škola kako se ne bi nanijela nepopravljiva šteta ruralnim i ostalim područjima RH - upozorava pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport VSŽ-a Jadranka Mustapić Karlić.

Vukovarsko-srijemska županija ima 35 područnih škola, od kojih njih 16 ima 15 i manje od 15 učenika. Sve te područne škole su, napominje pročelnica, obnovljene, opremljene i uređene, što se očituje u kvalitetnoj nastavi i uspjesima koje njihovi učenici postižu na raznim natjecanjima.

- Škola u malim mjestima centar je cjeloživotnog učenja, društveno-kulturnog i sportskog života i ako Vladine mjere budu realizirane, rezultirat će gašenjem života u tim mjestima i premještenjam mladih obitelji u gradove, što će imati dalekosežne posljedice za ta područja - upozorava. Mustapić Karlić smatra da se mora voditi računa i o udaljenosti područnih škola u odnosu prema matičnim školama, jer radi se o sigurnosti djece koja svakodnevno prelaze put od kuće do škole i natrag.

- Mnoga su sela zbog nerentabilnosti slabo, gotovo nikako, povezana javnim prijevozom, čije je uspostavljanje materijalni i organizacijski problem - zaključuje.

Pročelnica ističe da je Hrvatska zajednica županija donijela jedinstven zaključak, koji podržava i Upravni odjel za obrazovanje i šport VSŽ-a. Ministra Jovanovića pismeno će izvijestiti o svojim stajalištima o neslužbenim informacijama prema kojima bi aktom Ministarstva došlo do gašenja pojedinih područnih škola s malim brojem učenika. Župani će tražiti i sastanak s ministrom, gdje će se raspravljati o budućoj mreži osnovnih i srednjih škola, načinu utvrđivanja i kriterijima koji će se primjenjivati kako se ne bi ugrozila jednakopravnost svih stanovnika RH.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Male područne škole

Područne škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji s 15 i manje od 15 učenika kojima prijeti gašenje su Svinjarevci, Lipovača, Vera, Pačetin, Klisa, Tompojevci, Ludvinci, Mikluševci, Radoš, Opatovac, Gaboš, Srijemske Laze, Mohovo, V.Banovci, Apševci i Podgrađe.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike