Kultura
SURADNJA HRVATSKE, MAĐARSKE I SRBIJE

Zavičajne knjižnične zbirke hitno treba digitalizirati
Objavljeno 11. travnja, 2014.
Međunarodni okrugli stol imao je cilj uvid u stanje zavičajnih fondova i zbirki u knjižnicama

Već niz godina postoji suradnja Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek s knjižnicom Csorba Gyozo iz Pečuha i Gradskom knjižnicom Subotica, a koja se realizira na različite načine - prijavljivanjem na zajedničke projekte, nabavom knjiga, razmjenom stručnih djelatnika, organiziranjem kulturnih manifestacija i slično.

U sklopu te međunarodne hrvatsko-mađarsko-srbijanske suradnje, s ciljem uvida u stanje zavičajnih fondova i zbirki u knjižnicama, organiziran je u GISKO-u međunarodni okrugli stol “Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora”.

Organizatori skupa, Društvo knjižničara Slavonije i Baranje, GISKO i Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva, predložili su modele buduće suradnje na lokalnoj i međunarodnoj razini, a koji se odnose na korištenje EU sredstava, konkretizirane u obliku izgradnje zajedničkih zavičajnih kataloga, digitalizacije zavičajnih zbirki, razmjene stručnjaka, organizacije izložbi, predavanja i stručnih skupova.

Važnost postojanja zavičajnosti u svakoj knjižnici za povijesni, kulturni i zemljopisni pregled nekoga kraja predstavljanjem svojih zavičajnih zbirki istaknuli su sudionici iz Mađarske, Srbije, Vukovara, Zagreba, Našica i Belog Manastira.

Specifičnost i vrijednost zavičajnih knjižničnih zbirki je njihova kulturno-povijesna poveznica sa sredinom iz koje je iznjedrena te je, kao takva, neprocjenjiva u oslikavanju lokalne povijesti, smatra dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica Odjela muzealnih tiskopisa i hemeroteka osječkog Muzeja Slavonije i predsjednica Društva knjižničara SiB.

Nakon izlaganja slijedila je rasprava u kojoj su istaknute brojne zajedničke teme te potaknuti mogući projekti u kojima bi se upozorilo na sličnost i bliskost fondova triju zemalja dugogodišnje zajedničke povijesti. Potpisana je i povelja o suradnji kolega Gradske knjižnice Subotica i GISKO-a. Suradnja će obuhvatiti razmjenu građe i stručnjaka, zajedničke izložbene i znanstvene projekte. Za GISKO je prvi korak digitalizacija zavičajne građe.

- Potpisivanje sporazuma nastavak je suradnje, a svaka je strana na sebe preuzela određene obveze. Tako već u listopadu ove godine sudjelujemo na dvodnevnom savjetovanju “Knjiga do djece - Knjiga za djecu”, u organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica i Gradske knjižnice Subotica - naglasila je ravnateljica Dubravka Pađen-Farkaš.

- Kako je suradnja Pečuha, Subotice i Osijeka iz perspektive knjižnične struke dugogodišnja i iznimno uspješna, sigurni smo da će predloženi zajednički programi, ponajviše vezani uz zavičajnu građu, umnogome pridonijeti razvoju struke, ali i uputiti na bogate kulturno-povijesne veze. Dogovoreni susret za jesen u Subotici donijet će i konkretne prijedloge skorog izložbenog projekta - zaključuje Marina Vinaj.

Narcisa VEKIĆ
IVANA ŠOJAT-KUČI U PEČUHU

U sklopu suradnje s knjižnicom Csorba Gyozo iz Pečuha, 3. travnja u Hrvatskom školskom centru Miroslava Krleže u Pečuhu Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizirala je susret s književnicom Ivanom Šojat-Kuči.

Konkretan korak je i izgradnja zajedničkih zavičajnih kataloga

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike