Dome slatki dome
SAVJETI ZA VANJSKU RASVJETU

Pravilna rasvjeta ističe vrt
Objavljeno 10. travnja, 2014.
Kod djelomične rasvjete vrlo je važno ne osvijetliti stabla i grmlje s previše svjetlosti
Razmislite o efektu koji želite postići

Pozorno dizajnirana rasvjeta usmjerena je isticanju najljepših elemenata vrta. Važno je razmisliti kada i gdje trebate svjetlo. Je li cilj samo uživati u pogledu iz dnevne sobe ili ćete organizirati druženja za više osoba i intenzivno koristiti vrt? Je li vaš vrt pravilnog tlocrtnog rasporeda, ili je organskog oblika pa se traži romantičan ugođaj? Definirajte ugođaje koje želite postići.

Odaberite pravi intenzitet svjetlosti

U prijašnjim vremenima rasvjeta vrtova bila je korištena na pricipu sve ili ništa, vrt je bio ili potpuno osvjetljen, ili u potpunom mraku. Kod djelomične rasvjete vrlo je važno ne osvijetliti stabla i grmlje s previše svjetlosti, jer time ostatak vrta ostaje u potpunom mraku, što stvara neugodan efekt. Za postizanje svjetlosne ravnoteže i stvaranje ugodne atmosfere u vrtu optimalno rješenje je LED rasvjeta. Ona pruža velike mogućnosti postave, boje, intenziteta i dinamike svjetla.

Pomiješajte toplo i hladno svjetlo

U osnovi postoje dvije boje svjetlosti: hladno bijela (4200-6500 K) i toplo bijela (<3300 K). Halogene žarulje i konvencionalne žarulje sa žarnom niti proizvode toplu bijelu svjetlost, ali troše mnogo energije. Štedne žarulje i LED ekonomičnije su, a nude se u obje boje. Hladno bijelo svjetlo idealno je za osvjetljavanje živih biljaka i stabala, a toplo bijelo svjetlo preporučuje se na terasi i svim područjima gdje planirate duže sjediti ili boraviti.

Kombinirajte stil i osjećaj za prostor

Dobra rasvjeta stvara odličnu interakciju između unutarnjeg i vanjskog prostora. U suvremenom stanovanju vrt se smatra otvorenim prostorom koji je nastavak dnevnog boravka. Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine ukupnog prostora. Ne zaboravite na dinamiku i kontraste, jer stavraju vizualno bogatstvo.

Ne zaboravite sigurnost

Dobra vanjska rasvjeta također uzima u obzir sigurnost. Pravilna rasvjeta staza smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima. Ako imate malu djecu, razmislite gdje se najviše kreću i borave te dodatno osvijetilite takve pozicije.

Ipak, kvalitetna rasvjeta i ugođaj prostora traže detaljnu analizu i mnogo promišljanja pa je idealno prepustiti uređenje stručnim osobama.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing.arh.

LED rasvjeta

odlična je za stvaranje ugodne atmosfere u vrtu

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike