Dome slatki dome
KLIZNE STIJENE U UNUTARNJEM PROSTORU

Prostrani i vizualno veći dom
Objavljeno 10. travnja, 2014.
Klizne stijene izrađuju se od medijapana, iverala, pleksiglasa, stakla, polikarbonatnih ploča

Pregradne stijene mogu biti fiksne ili klizne, pune ili transparentne, zidane od opeke izrađene od gips-kartonskih ploča, staklenih stijena, ili staklene opeke.

Odabir materijala za izradu pregradnih zidova ovisit će o organizaciji stambenog ili poslovnog prostora te o potrebama koje on treba zadovoljiti.

Klizne stijene imaju bitnu ulogu u opremanju unutarnjih prostora, jer suvremenom čovjeku omogućavaju da vlastiti prostor uredi multifunkcionalno. Na ovaj način organizacija stanovanja ili rada u manjim prostorima postaje kvalitetnija, jer funkcionalne grupe mogu biti odvojene ili povezane u bilo kojem trenutku.

Upravo je to najveća kvaliteta koju donosi ugradnja kliznih stijena - one dijele i ponovno povezuju, zaklanjaju i otvaraju, zasjenjuju i ponovno propuštaju svjetlost u prostor.

Osim velikih mogućnosti funkcionalnog organiziranja prostora, dizajnersko-oblikovne mogućnosti još su veće.

Velike mogućnosti odabira

Klizne stijene izrađuju se od medijapana s melaminskom folijom, iverala, pleksiglasa, različitih vrsta stakala, polikarbonatnih ploča, zrcala te u kombinaciji različitih materijala s okvirima. Često se koristi iveral, jer mu je cijena povoljna te pruža mogućnost odabira fronti u velikom broju različitih boja. One mogu biti lakirane ili furnirane, ovisno o željama te kombinirane sa staklom. Često se koristi loccabel staklo, kojemu je pečenjem i uporabom sigurnosne folije osigurana trajnost i sigurnost korisnika. Staklene klizne stijene izrađuju se i od kaljenog stakla debljine 10 mm, laminiranog stakla u različitim bojama, neprozirnih sattinato te prozirnih toniranih stakala.

Osim kliznih stijena koje pregrađuju prostore interijera, često se koriste i one za pregrađivanje balkona, terasa, lođa ili zimskih vrtova, jer se načinom njihovog otvaranja ne zauzima dodatni prostor. Osim klasičnih kliznih stijena, izrađuju se i otklopno klizne te podizno klizne stijene.

Gips-kartonski zidovi

Odabirom gips-kartonskih zidova, riješit ćete sve probleme koji se postavljaju pred vas. Problem buke između pojedinih prostorija uklonit će se ugradnjom gips-kartonskih zidova određene debljine, koji u svom sastavu imaju integriranu izolaciju. Zidovi s dimenzijama 12,5 cm, 15 cm ili 20 cm zadovoljit će sve zahtjeve kao pregradni zidovi, a željenu dimenziju diktirat će vanjski utjecaji kao što su izvor buke, vođenje instalacija kroz zid, potrebna čvrstoća, ili dogradnja postojećeg zida koji je već definiran svojom dimenzijom. U katalozima proizvoda pojedninih tvrtki pronaći ćete sve potrebne tehničke karakteristike koje će vam pomoći u odabiru najpovoljnijeg zida za vaše potrebe. Gips-kartonskim zidovima u prostoru jednostavno se mogu izvesti mnogi atraktivni elementi poput zaobljenih, vijugavih i izlomljenih zidova koji u sebi imaju integrirane otvore najrazličitijih oblika i dimenzija. Osim toga, ovakvim zidovima mogu se formirati elementi s policama koji će zamijeniti određene komade namještaja.

Igrom gips-kartonskih zidova, boja i svjetlosnih efekata integriranih u same zidove, oni postaju naglašeni element prostora te ga obogaćuju u kvalitativnom dizajnerskom izričaju. Granice ovakvim igarama nema te ovise samo o želji i mogućnostima investitora.

Staklena opeka

Staklena opeka igra važnu ulogu u modernoj arhitekturi, koju obilježavaju otvoreni i osvijetljeni prostori svijetlih boja. Staklena opeka idealna je za postizanje ovakvih efekata, jer obogaćuje prostor svojim oblikom i teksturom, osigurava prodor svjetlosti, toplinsku i zvučnu izolaciju, sigurnost i potrebnu vatrootpornost. Također omogućava izolaciju prostora koji trebaju biti zaklonjeni i intimni uz dovoljnu količinu prirodne svjetlosti. Potrebni vizualni efekti postići će se uporabom staklene opeke različitih boja, dimenzija i oblika. Mogućnosti poigravanja sa staklenom opekom u dizajniranju i projektiranju velike su. Različitim načinima njene primjene mogu se stvoriti prostrani i osvijetljeni prostori koji u stvarnosti i nemaju toliko veliku površinu. Transparentnost i dovoljna količina svjetlosti, koju staklena opeka propušta učinit će svaki prostor vizualno većim, a samim tim i boravak u njemu bit će ugodniji. Osim toga, staklena opeka može prostor učiniti posebnim i to formiranjem zaobljenih ili valovitih pregradnih zidova, svjetlosnim efektima koji se postižu kombiniranjem različitih boja i oblika, integriranjem umjetne rasvjete u panele staklene opeke. Tako se osim dnevnog efekta s prirodnom svjetlošću stvara posebno atraktivan ambijent noću u obliku svijetlećih zidova.

Odabir materijala i načina izvedbe pregradnih zidova uvelike će definirati ugođaj u interijeru. Svojim efektima, pregrade će ga učiniti atraktivnijim, funkcionalnijim i naglašenijim. Obogatite prostor i povećajte njegovu kvalitetu raznovrsnim pregradnim stijenama!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh.

Iveral

se često koristi jer je cijena povoljna

Svojim efektima pregrade će dom učiniti atraktivnijim i funkcionalnijim

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike