Mozaik
STAND-UP KOMIČARKA, KOLUMNISTICA I RADIJSKA VODITELJICA

Andrea Andrassy: Dečki čitaju moju
kolumnu jer imam muški mozak
Objavljeno 9. travnja, 2014.
Pripremam solo show pa se ne želim "istrošiti"

Svojim je britkim šalama na različite teme netom završeni trodnevni Comedy festival, organiziran u trgovačkom centru Avenue Mall, začinila Andrea Andrassy, sve popularnija zagrebačka stand-up komičarka, kolumnistica Index Rougea i radijska voditeljica, a iskoristili smo tu priliku za kratak razgovor s njom.

Jedna si od rijetkih hrvatskih komičara, ili komičarki, koji se uspio probiti i na inozemnu scenu, i to ni više ni manje nego – londonsku. Iznesi nam malo svoja iskustva.

- U jesen prošle godine na osnovi potpisanog ugovora s jednom od vodećih britanskih komičarskih agencija, Mirth Control, bila sam pet tjedana u Londonu. Svoje show programe izvodila sam na engleskom, a specijalno za London napisala sam potpuno novi materijal baziran na zezanciji na račun Hrvata i Hrvatske jer im je to bilo nešto novo i zanimljivo. Naime, u usporedbi s njima mi smo u nekim stvarima jako zaostali. Recimo, dobili smo "coffee to go" tek 2004., a oni to imaju već 50-ak godina... Jako sam se bojala jer je londonska publika jako stroga, ali su me odlično prihvatili. Kada vide ženu komičara na pozornici, reagiraju jako dobro, daju potporu. To im je cool, a i svidjele su im se moje šale. Nedavno sam, preko mojih nastupa u Budimpešti na engleskom, uvrštena i u prestižni program Comedy Central pa sam jako zadovoljna.

Zašto te rijetko imamo priliku gledati u Hrvatskoj?

- Ne znam, nekako sam više-manje specijalizirana za Sloveniju. Jako dobro su me prihvatili, a pratim i njihovu političku scenu i znam više o njima nego o nama. I namjerno rijetko nastupam u Hrvatskoj, jer pripremam solo show pa se ne želim "istrošiti". Materijal će se zasnivati najviše na temama iz muško-ženskih odnosa, što koristim i sada, ali ću to proširiti pričicama iz mojih kolumni koje pod naslovom "Dnevnik gradske cure" objavljujem za Index Rouge. Međutim, to mi je kao ispit za faks – ne da mi se sjesti i pisati.

Kakvi su ti planovi za nastavak međunarodne karijere?

- Planirala sam se 2015. baš odseliti u London, ali to malo “stavljam na čekanje”, jer mi je cilj iduće godine objaviti knjigu mojih kolumni. No, definitivno mi se želja vratiti na duže jer to je baš centar svjetske stand-up scene.

Po komentarima mojih prijateljica zaključujem da si postala dosta popularna među curama baš zbog tih svojih kolumni.

- I među dečkima! Ali oni to neće naglas reći. Često mi se javljaju u inbox na mojem Facebook profilu i pišu: "Joj, mene je sram reći u društvu, no ja tebe full čitam." (smijeh)

Mnogi te uspoređuju s likom Carrie iz svjetski poznate serije "Seks i grad". Je li ti to bio cilj?

- Ne! Niti će mi to ikad biti cilj. Ja mrzim "Seks i grad", full jako. Ljudi to uspoređuju jer smo kao gradske cure i imamo kolumne, a ja mrzim Carrie Bradshaw, mrzim žene koje su takve, koje sjede na kavi i pričaju o ljubavi i glupostima... Ja sam potpuno drukčija, k'o muškarac. U principu, ja sam kao dječačić. Mene ne zanimaju ni štikle ni krpice, ništa... Zato me dečki i čitaju jer sam ja više muški mozak. "Dnevnik gradske cure" je kao "Seks i grad" koji piše, ne znam, muškobanjasta žena.

Kako usklađuješ svoje stand-up i kolumnističke obveze s voditeljskim poslom na radiju?

- Nekako uspijevam. Ti poslovi su bliski, jer su svi zasnovani na komunikaciji i u svima moraš brzo razmišljati. Promijenila sam šihtu na zagrebačkom Prvom radiju, koja je nekada bila od 14 do 18 sati. Sada sam to prebacila na termin od 9 do 13 sati i nije mi problem. Ja sam jako, jako jutarnji tip, cool, happy, raspoložena... Popodne mi malo padne energija, a onda sam navečer opet OK.

Reci mi neku foru za kraj.

- Zoran Milanović. To je to. (smijeh)

Tomislav LEVAK
I mi i Britanci volimo crni humor

- Londonci su u pravilu naviknuli na takvu vrstu humora i nastupa, a našu publiku ipak još uvijek treba odgajati, naučiti da se može slobodno smijati, pljeskati, opustiti se, dobaciti neku provokaciju... Hrvatskoj publici još je u principu malo čudno vidjeti i curu na sceni, ali se polako navikava, kao i na stand-up. Stanje je sve bolje. Britanci i mi slični smo po tome što volimo cinizam, sarkazam i crni humor.

ZA LONDON

SAM NAPISALA NOVI MATERIJAL BAZIRAN NA ZEZANCIJI NA RAČUN HRVATA

Najčitanije iz rubrike