Ekonomija
OKUPILI OPG-E

Želimo ostati u Hrvatskoj i pomoći hrvatskom seljaku
Objavljeno 9. travnja, 2014.

Mi želimo ostati u Hrvatskoj i pomoći hrvatskom seljaku.

Nezaposlenost ne mora uvijek rezultirati očajem, beznađem i stagnacijom. Ponekad je dovoljno osvrnuti se oko sebe i stvari pogledati na drugačiji način, tvrde to iz Udruge za promociju sela i povećanje kvalitete života i rada „Blago slavonskog sela“.

Kako navode osnivači udruge Matija Dominković i Marko Gašparović, slušajući kolegije na fakultetu, često su čuli da treba krenuti od sebe i uočiti što nedostaje i možda upravo to postane uspješna poduzetnička priča.

I tako su, kako navode, ova dva mlada ekonomista, nakon završenog pripravničkog staža odlučila osnovati udrugu „Blago slavonskog sela“ i okupiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva općine Štitar u cilju plasiranja domaćih proizvoda u gradu.

“Nakon završenog fakulteta našli smo se gdje i većina mladih Hrvata, na Zavodu za zapošljavanje. No, takvu situaciju shvatili smo kao priliku koju treba iskoristiti. Stečeno znanje na fakultetu odlučili smo iskoristiti, i to gdje se većina najmanje nada - na selu, gradeći tako most do grada. Ideja nije isključivo profit, nego usmjeravanje i podupiranje seljaka da i dalje rade ono što najbolje znaju - proizvode hranu. Gotovo svaki kupac će prepoznati domaći proizvod, ali vjerojatno ne zna put kako do njega doći, i tu nastupamo mi”, ističu te dodaju kako zasićeni pričama o odlasku u inozemstvo vjeruju da je uspjeh moguć i u Hrvatskoj jer imamo sve što je potrebno: plodno tlo, sunce, vodu i što je jako važno - spremnost za rad. Z.Rupčić

AKTIVNO TRAŽE KUPCE

- Upravo sada aktivno tražimo kupce jer je vrijeme sadnje. Naši poljoprivrednici spremni su proširiti vrtove i proizvoditi više, stoga je u tijeku prikupljanje predbilježbi za domaće proizvode na temelju koji će se planirati usjevi - navode Matija Dominković i Marko Gašparović.

Najčitanije iz rubrike