Regija
''MOJI VINKOVCI 21. STOLJEĆE''

Predstavljeno urbanističko-arhitektonsko rješenje užeg centra grada Vinkovaca
Objavljeno 8. travnja, 2014.

VINKOVCI - Urbanističko-arhitektonsko rješenje užeg centra grada Vinkovaca kroz viziju “Moji Vinkovci 21. stoljeće” prezentirao je Tihomir Maras, projektant i direktor tvrtke Concept, dok su suorganizatori prezentacije bili Društvo arhitektonskih i građevinskih inženjera i tehničara, te Građansko društvo “Moji Vinkovci”. Na prezentaciji se moglo vidjeti kako je planirano uređenje grada Vinkovaca kroz šest segmenata: Trg Oriona, Trg Cibalae, Trg bana Josipa Šokčevića, Planetarij i zona parkiranja, Trg Vinkovačkih jeseni, te Trg dr. Franje Tuđmana.

Trg Oriona nalazi se na križanju ulice Kralja Zvonimira i Ulice Jurja Dalmatinca. Smješten ispred novouređene zgrade Hrvatskih šuma započinje kontinuitet vinkovačkih parkova i njihovog urbanog povezivanja. Trg Cibalae lociran je u Ulici Matije Antuna Reljkovića u blizini pošte. Na današnjem mjestu Doma izviđača i postojećeg parkinga projektiran je arheološki muzej u koji bi se smjestili nalazi rimskih Vinkovaca-Colonia Aurelia Cibalae. Kad smo kod Trga bana Josipa Šokčevića u viziji 21. stoljeća bilo bi gradnja polivalentnih tribina/mjesta okupljanja s fontanom, gradnja nove fontane, postavljanje kipa bana Šokčevića i biste poznatih Vinkovčana te puno više zelenila. Na području današnjeg vatrogasnog centra smjestili bi se društveni i javni sadržaji, a postojeće zgrade bi se adaptirale te dodao novi urbani sadržaj kao što je planetarij. U prezentaciji “Moji Vinkovci 21. stoljeće” planirano je uređenje Trga Vinkovačkih jeseni kao i obale Bosuta, te bi se na kraju uredio Trg dr. Franje Tuđmana gdje bi se napravio novi trg, koji bi ponudio novu šetnicu sa zelenilom, stazama, fontanom s bistom dr. Franje Tuđmana te modernim vidikovcem.

Ciljevi arhitektonsko-urbanističkog projekta su prostorno i oblikovno uređenje užeg dijela grada, podizanje urbanističke vrijednosti Vinkovaca kao modernog europskog grada koji je najstariji grad u Europi, te idejno rješenje uređenja trgova i zgrada kao mogući projekti financirani od EU fondova.M.Kokaj

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike