Ekonomija
DOK SE DRUGI ISELJAVAJU

Obitelj Đurkov vratila se iz Austrije i otvorila mini hotel u starom mlinu u Dalju
Objavljeno 9. travnja, 2014.
Na ovaj poduhvat odlučili smo se jer nema ništa slično u blizini, kaže Đurkov

Nasuprot sve brojnijim građanima koji bolju budućnost vide negdje izvan Hrvatske pa se iz nje iseljavaju, obitelj Marka i Snježane Đurkov s kćerkom Ivom i sinom Stipom, vratila se iz Austrije u Dalj, gdje je odlučila okušati se u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti.

Upravo su u zadnjim pripremama pred svečano otvorenje (12. travnja) obnovljenog starog mlina i pansiona pokraj Dunava kada će počastiti čobancem sve koji dođu, a očekuju približno 400 gostiju.

Marko kaže kako kreće ponovno od nule. Naime, molerske će ljestve i vlastitu tvrtku u Austriji zamijeniti kuharskim i konobarskim priborom.

- Ime mini hotela Stari mlin odredilo je to što svi znaju gdje je bio mlin u Dalju uz koji smo nadogradili i ostale prostore - restoran za 200 osoba i svatovsku salu za 500. Na ovaj poduhvat odlučili smo se jer nema ništa slično u blizini, a da smo pogodili potvrđuje što su već za ovu godinu brojni termini popunjeni za vjenčanja i druge prigode ne samo iz okolice već i susjednih općina i gradova, priča Marko, koji u sklopu imanja nudi i pansion s 18 ležaja u šest dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih soba i velikom terasom gdje će gosti moći u intimnoj atmosferi blagovati s pogledom na Dunav.

- Što se tiče cijena možemo ponuditi varijacije, budući da možemo staviti i dodatni ležaj. Sve su prostorije klimatizirane i svaka soba ima sanitarni čvor… Kada smo gradili i opremali, sve smo dali izrađivati od domaćeg materijala i radili smo s domicilnim proizvođačima pokušavajući na taj način omogućiti da i oni zarade. Tako mislimo nastaviti i dalje. Naime, imamo bazen u kojem će gosti moći za ručak izabrati ribu koju su ulovili ribari u Dunavu, možda čak i na mjestu dvadeset metara udaljenog od našeg lokala. Gastronomska posebnost bit će nam domaća slavonska kuhinja. Odlično surađujemo s lokalnom zajednicom i upravom. Goste ćemo dovoditi iz inozemstva da ojačamo turizam u Dalju koji ima potencijala. Očekujem da ćemo upotpunjavati jedni druge. Primjerice, naši će gosti moći iznajmljivati kočiju i konje za jahanje od lokalnog stanovništva. Susjed nam gradi nove plastenike za ekopovrće koje smo dogovorili kupovati, imamo i obrtnicu čiju ćemo tjesteninu kupovati za restoran, vino ćemo nabaviti iz susjedne vinarije Antunović, posla će imati i oni koji će čamcem goste voziti Dunavom na promatranje ptica i prirode - priča Marko.

Darko PEJIĆ
Mještanima ručak po povoljnim cijenama

Supruga Snježana kaže da će imati poslovne ručkove, dnevni meni, a sumještanima koji ne mogu kuhati nudit će svakodnevni dovoz ručka u kuće prema povoljnim cijenama. Nastojat će uspostaviti suradnju i s vrtićima da i njima nose hranu.

AUSTRIJANCI ODUŠEVLJENI SLAVONSKIM GOSTOPRIMSTVOM

- Već smo dogovorili dolaske članova udruga - umirovljenika, vatrogasaca, kulturnih društava, nogometaša, ribiča, lovaca… Imamo poznanstva uspostavljena još u Austriji u bratovoj gostionici gdje su svi oduševljeni slavonskim gostoprimstvom. Jako im se sviđaju naši običaji, primjerice za kirbaj, tamošnji je gradonačelnik bio oduševljen i dopustio nam da “na pol ceste” pečemo prase na ražnju. Bilo je to opće veselje uz tamburaše sat vremena vožnje nadomak Beču, priča Marko.

Za obiteljski turizam predvidjeli su i igralište za djecu Grcin salaš s patkama, konjima... a planiraju dovesti goste i iz Austrije

MARKO ĐURKOV

vlasnik hotela

Ime mini hotela Stari mlin odredilo to što svi znaju gdje je bio mlin u Dalju uz koji smo nadogradili i ostale prostore - restoran za 200 osoba i svatovsku salu za 500 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana