Novosti
JAVNI I DRŽAVNI SLUŽBENICI TRAŽE ZAŠTITU USTAVNOG SUDA

Ukidanje dodatka za vjernost:
Starijim zaposlenicima
smanjenje plaće od 700 kn
Objavljeno 7. travnja, 2014.

Vezani članci

UPOZORAVA NA PLANOVE VLADE

Ribić: Slijedi novi udar na zaposlene u državnim službama

ZAGREB - Sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata zatražili su ocjenu ustavnosti zakona, koji zaposlenicima u javnim i državnim službama ukida dodatak za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto.

Predstavnici sindikata pred zgradom Ustavnog suda upozorili su da se spornim zakonom derogiraju kolektivni ugovori, koji se moraju poštovati prema međunarodnim konvencijama. Od Ustavnog suda traže i privremenu zabranu provedbe ovog zakona. "Ovakvim načinom postupanja Vlada sebe ekskulpira i stavlja iznad pozicije da su kao i za sve druge građane RH za nju ugovori obvezatni. Na ovaj način dovodi se u pitanje vladavina prava u RH i pravna sigurnost svakog građanina. I što je najgore, to je postala ustaljena praksa", kaže Ana Petošić iz Nezavisnog sindikata znanosti. Sindikati Ustavnom sudu predbacuju razlike u brzini rješavanja zahtjeva pa podsjećaju na neke koji su riješeni brzo, dok kažu kako i sami imaju već tri ili četiri zahtjeva koji stoje na Ustavnom sudu.

"Odgođena pravda negacija je pravde. Upravo to odgađanje i razvlačenje predmeta govori o tome tko je Ustavnom sudu prioritet, dakle politika, centri moći, sve drugo samo ne građanin i običan čovjek", izjavio je šef Matice sindikata Vilim Ribić. Sindikate zabrinjava činjenica da se prava radnika ukidaju zakonom bez ikakvih pregovora. Branimir Mihalinec naveo je konkretne posljedice na zaposlene. "To su posljedice smanjivanja plaća 4, 8 i 10 posto. Znači s 20 godina staža četiri, s 30 godina staža osam posto i s 35 godina staža deset posto. Posljedice su to na neto plaće najstarijim zaposlenicima od kojih i do 700 kuna u ovom trenutku", rekao je Mihalinec.(MS)

Ukida im se dodatak za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

Najčitanije iz rubrike