Crna kronika
UHIĆENA ČETIRI MUŠKARCA

Kod Popovca uz pomoć detektora metala krali arheološko blago
Objavljeno 8. travnja, 2014.
Zaplijenjena su im 244 rimska novčića i ostaci lončarije

OSIJEK - Tri Osječanina, 44-godišnjak i dva 28-godišnjaka, te 30-godišnjak iz Dalja uhvaćeni su u nedjelju 50 minuta nakon ponoći dok su krali s arheološkog lokaliteta Pogan, u blizini baranjskog mjesta Popovac. Zatečeni su s metal-detektorima u rukama. Iz policije kažu da su svojim operativnim djelovanjem došli do informacija da se na arheološkom lokalitetu kod Popovca krade. Informaciju su otišli provjeriti i na djelu uhvatili lopove.

- Na temelju sudskog naloga, pretraženi su dom i druge prostorije svih osoba. Kod 44-godišnjaka su pronađena 244 metalna novčića, metalni križ, dvije tzv. olovke (pištolji, nap.a.) s pripadajućim streljivom, šest stabljika konoplje u lončanicama te pribor za uzgoj konoplje - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Kolika je vrijednost iskopanih novčića, za sada nije poznato, a to će utvrditi stručne osobe i ustanove. Među novčićima ima najvjerojatnije i onih iz rimskog doba.

Detektori za metal i lopatice kojima su kopali također su im oduzeti. Glasnogovornik PU ističe da je uporaba metal-detektori u privatne svrhe zabranjena te da se ne smije koristiti bez dozvole nadležnih institucija.

Protiv četvorke slijede kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra. Četrdesetčetverogodišnjeg Osječanina očekuju prijave i zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedopuštenoga posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sandra LACIĆ
ZATVOR DO PET GODINA

Prema Kaznenom zakonu, tko suprotno zabrani ili bez odobrenja nadležnog tijela na kulturnom dobru obavi konzervatorske, restauratorske, istraživačke ili druge radove, arheološka iskapanja ili istraživanja, pa zbog toga kulturno dobro bude uništeno, oštećeno ili izgubi svojstvo kulturnog dobra, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Tko tijekom arheoloških ili drugih istraživanja prisvoji iskopan ili nađen predmet koji je kulturno dobro kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Najčitanije iz rubrike