Regija
SREDNJOJ ŠKOLI NOVAC OD MINISTARSTVA

Aršanjski pjenušac u Pitomači prave
od grožđa s obronaka Bilogore
Objavljeno 8. travnja, 2014.

PITOMAČA – Čak 400.000 kuna nepovratnih sredstava za 23 projekta odobrilo je Ministarstvo turizma na temelju provedenog javnog poziva za srednje strukovne i umjetničke škole za programe „Promocija zanimanja“ – poticanje obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Između 23 škole i odobrenih projekata novac će „kapnuti“ i u Pitomaču za projekt škole pod nazivom „Aršanjski pjenušac - svjedok naše gostoljubivosti“. Riječ je o jedinoj srednjoj školi u županiji kojoj su odobrena sredstva ministarstva koji su potpisali ugovore prema kojima će dobiti do 15.000 kuna.

- Ta će nam sredstva dati mogućnost nastavka projekta proizvodnje bijelog pjenušavog vina s kojim smo počeli prije dvije godine u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Imamo svoj vinograd i inače proizvodimo bijelo i crno vino, a sada je to stepenica više. Bijelo pjenušavo vino proizvodimo klasičnom metodom zrenja pjenušca u bocama baš kako se nekad proizvodio – kaže ravnatelj Josip Ivoš, naglasivši da se vinogradi škole nalaze u Aršanju, pet kilometara od Pitomače, na obroncima Bilogore.

Cilj je nastaviti tradiciju proizvodnje pjenušca, jer je prvi pjenušac u Hrvatskoj proizveden upravo u Virovitičko-podravskoj županije, točnije u Slatini. U sklopu edukacije učenici će posjetiti stari podrum gdje se on proizvodio. Kako doznajemo u Ministarstvu turizma, cilj programa je podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu i turizmu kroz poticanje obrazovanja mladih za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu i kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu. Nepovratne potpore dodijeljene su za razvoj novih turističkih proizvoda koji će pridonijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija. Zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma, za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala kroz razvijanje regionalnih srednjoškolskih centara obrazovanja, trening centara, povezivanje s međunarodnim obrazovnim centrima izvrsnosti, za promociju temeljenu na novim komunikacijskim oblicima te za unapređenje procesa upravljanja destinacijom kroz povezivanje dionika u destinaciji i stvaranje klastera.

- Programom želimo motivirati mlade da aktivno sudjeluju u kreiranju turističke ponude naše zemlje. Ove je godine za program izdvojeno dvostruko više sredstava nego lani, što dokazuje koliku važnost pridajemo ljudskim resursima – rekao je Darko Lorencin, ministar turizma.

Slobodan KADIĆ

Između 23 škole novac će kapnuti i u Pitomaču za projekt škole „Aršanjski pjenušac - svjedok naše gostoljubivosti“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana