Zdravlje
PROLJETNE ALERGIJE

Stručnjaci poručuju: Vratimo se autohtonim vrstama - lipi, kestenu i dudu!
Objavljeno 7. travnja, 2014.
U ZZJZ-u kažu kako za razliku od ambrozije, koju možemo pokositi, ne možemo posjeći sve breze u gradu

Instrumenti za mjerenje koncentracije peluda Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pri posljednjem mjerenju razine koncentracije peluda na području grada Osijeka izmjerili su čak 200 zrnaca peluda breze po kubičnom metru zraka, a kažemo li kako već koncentracija iznad 90 zrnaca izaziva alergijske reakcije, jasno je kako se osjećaju ovih dana svi koji pate od alergija na ovu vrstu peluda.

Koliko je ovo alarmantna vijest za alergičare govori i podatak kako je pelud breze uz ambroziju najjači alergen, a razdoblje cvjetanja breze traje oko mjesec dana.

- S alergenim stablima problem je što ih se, za razliku od alergenih korova, ne može pokositi i riješiti problem, pa osim uzimanja terapije te ostanka u zatvorenim prostora alergičari ne mogu puno poduzeti. No mogu gradska uprava i Osječani tako da se više ne sadi breza kao ukrasno drvo jer je riječ o stablu koje izaziva velike probleme alergičarima. Osobno znam koliki je to problem zato što i moji roditelji imaju dvije breze ispred svoje kuće, a otac je alergičan na taj pelud, no nemoćan je jer ne smije sam uklanjati stabla s gradskih površina. Postoje stabla koja ne izazivaju alergije poput lipa, kestena, topola, bukvi ili duda, koji je nekada bio čest u Osijeku, a danas ga gotovo uopće nema. Možda bi bilo dobro da se komunalna poduzeća pri sadnji stabla konzultiraju i s našom službom kako bismo zajedno pomogli zdravlju Osječana - mišljenja je ing. Zdenka Sušić iz ZZJZ-a.

Inače, i na Kliničkom odjelu za pulmologiju KBC-a Osijek priznaju kako su prepuni, a jedan od razloga upravo je taj što se pri prvoj pojavi alergijske reakcije mora napraviti temeljita alergološka obrada. S kojim će se poteškoćama zateći oni kojima se ove godine alergija na pelud breze prvi put manifestira, govori i informacija da terapija za ovu alergiju treba početi desetak dana prije jer kada se simptomi pojave, lijekovi više ne stignu djelovati, pa se tegobe gotovo ne mogu izbjeći. Liječnici napominju kako o pitanju alergiju više nema nikakvih pravila i u ambulantu nam dolaze pacijenti od dječje do staračke dobi, pa čak i sportaši. Specijalisti upozoravaju i kako u slučaju da se kronični rinitis ne prepozna, on lako može prerasti u astmu. Osobe sa simptomima kronične prehlade u pojedinim vremenskim intervalima, kao i sa sinusitisom, svrbežom očiju, kihanjem, kašljanjem koji traju duže vrijeme morale bi obaviti alergološka testiranja, a u Osijeku je testiranje moguće obaviti u Domu zdravlja na koži te preko krvi u Zavodu za nuklearnu medicinu u KBC-u Osijek.

Nefreteta Z.EBERHARD
Samo u užem centru grada 569 stabala obične breze

U ZZJZ-u ovih dana mjere iznimno visoku koncentraciju peluda breze, vrbe i platana, jasena te još uvijek i čempresa. Najveće probleme izaziva pelud breze. Recimo kako su se prije dvije godine za projekt Zelenog katastra Osijeka samo u užem centru grada među tri najbrojnije vrste drveća našle malolisna lipa (Tilia cordata) s 872 stabla , obična breza (Betula pendula) s 569 stabala i gorski javor (Acer pseudoplatanus) s 565 stabala.

200

zrnaca peluda breze po kubnom metru zraka izmjereno je na području grada

Pelud breze uz ambroziju najjači je alergen, a razdoblje cvjetanja traje oko mjesec dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike