Regija
KNJIGA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ĐAKOVU

“Bunjevački Put križa” - Knjiga natopljena životom bačkog Hrvata
Objavljeno 5. travnja, 2014.

ĐAKOVO - U Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u petak navečer otvorena je izložba fotografija i linoreza križeva krajputaša “Bunjevački putovi križeva”, autora AugustinA Jurige, te predstavljena je knjiga “Bunjevački Put križa” – za osobnu pobožnost virujućeg svita, Tomislava Žigmanova. O knjizi, pisanoj na ikavici, odnosno po govoru bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice, uz autora, govorili su Vlado Filić i Mirko Ćurić, dok je uvodnu riječ imao mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.
- Knjiga je natopljena i mjesnim topografskim i etnografskim sadržajima, a pokušala je i muku, kao paradigmu Križnoga puta sagledavati u kontekstu iskustva jednoga čovjeka nizije, bačkog Hrvata koji hodajući kroz postaje reflektira u dijalogu s Isusom i o njegovom muci i ono što on kao čovjek i kao narod kojem pripada je proživljavao, ili danas proživljava.
S tim u vezi, osim teološko-književnog doprinosa baštini bunjevačkih Hrvata, knjiga je jedan neuobičajeni žig mjesnog iskustva muke i tragičnog iskustva povijesti tih ljudi kroz naraciju jednog salašara. Naime, tamo se Hrvati, iako postoje određeni pomaci, još uvijek bore za ravnopravnost, za priznanje, za poštivanje propisanih zakona kako bi mogli očuvati svoj nacionalni identitet, rekao je između ostalog autor Tomislav Žigmanov. Mons. Ivan Ćurić napomenuo je kako je riječ o dvostrukom događaju – predstavljanju knjige i otvaranju izložbe. «Drago mi je da i ovim događajem u našem Muzeju dajemo znak naše pobožne kršćanske duše i to s tematikom koja nas tako duboko, lijepo i sasvim prirodno u ovo doba pripravlja za slavlje središta našega spasenja, za godišnji spomen Kristove muke, smrti i uskrsnuća. I ova tematika doprinosi raspoloženju naše pobožne duše. Ovaj događaj posebno mi je drag i zbog toga jer povezuje korpus hrvatskoga naroda i u ovim dijelovima naše domovine Hrvatske s našim sunarodnjacima u Vojvodini, Bačkoj, odnosno u Subotičkoj biskupiji», kazao je mons. Ćurić. Prof. Vlado Filić osvrnuo se na Put križa kao pobožnost, podsjetivši kako je ona nastala kod Franjevaca u Svetoj zemlji, kasnije se, kako je rekao, pronosila kroz Europu, i danas u svim katoličkim crkvama imamo tu pobožnost. «Naš starinski kružni put dobro je svima poznat, kada si deset puta bio na križnom putu polako on sjeda u uho i nije bilo onoga tko križni put nije naučio kroz jednu, a kamoli kroz deset i više korizmi. Uvijek nam je zvonio u ušima. Osobito onaj kraj – Pravdi se Božjoj mora udovoljiti bolje na ovom svijetu nego na onom svijetu», kazao je prof. Filić. O knjizi je govorio i zamjenik gradonačelnika Đakova prof. Mirko Ćurić, koji je i otvorio izložbu fotografija. On je podsjetio na činjenica da je autor za ovu knjigu dobio prvu nagradu za književno djelo na temu Muke Kristove koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i udruga Pasionska baština.

Maja MUŠKIĆ

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA U MIKLEUŠU

U novom vrtiću mjesta će biti za 32 mališana

PRIJAVE SE ZAPRIMAJU DO 24. LIPNJA

Triatlon Borovik ‘24. održava se 6. srpnja

BAZENI PRIVREMENO ZATVORENI ZBOG PUKNUĆA U STROJARNICI

Puknuo spoj cijevi, ponovno na kupanje sredinom tjedna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽALE SE DA JE U ČOLNIĆEVOJ NEIZDRŽIVO

Kao da smo na autocesti: Ulicom dnevno projuri 2600 auta

2

SURADNJA BELI MANASTIR - CAMBRIDGE

Američki učenici u posjetu Baranji

3

OŠ ‘’AUGUST HARAMBAŠIĆ’’ PROSLAVILA SVOJ DAN

Nagrađeno i pohvaljeno 80 učenika i 18 učitelja