Novosti
PROFESORI TRAŽE STROŽE KAZNE

Zbog prepisivanja na ispitima izbacivat će ih s fakulteta?
Objavljeno 5. travnja, 2014.
Brojni se profesori i dio studenata slažu da je opomena preblaga kazna

Vodstva fakulteta ne znaju kako doskočiti mobilnim telefonima s internetom, kao i "pametnim" satovima, narukvicama i drugim elektronskim napravama koje studenti upotrebljavaju za varanje na ispitima.

Među prvima je na to upozorio Miroslav Joler, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci. “Uhvatio sam nedavno studenta u varanju na pisanom ispitu. Mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima, a oni su mu na isti način vraćali bilješke”, objasnio je. Naglašava kako su ta dva studenta kažnjena opomenom pred isključenje i javnom opomenom. “Smatram da je vrijeme za promjenu politike prema prepisivačima”, upozorava Joler.

- Pred Stegovnim povjerenstvom u posljednje tri godine imali smo nekoliko studenata prepisivača, koje smo sankcionirali opomenom. Zanimljivo je da im je najgora bila opcija da ćemo obavijestiti njihove roditelje o prekršaju. Rekli su: Kaznite nas sa šest mjeseci neizlaska na ispit, samo nemojte reći roditeljima - priča Vladimir Cini, dekan Ekonomije.

Studentica manjeg osječkog fakulteta potvrđuje da je prepisivanje sve raširenije. “Pri kraju sam studija, a znam pouzdano da je nekoliko kolega gotovo sve ispite položilo s pomoću šverca na mobitelu. To je osobito moguće otkada je uveden bolonjski proces, jer se u tom sustavu ispiti i kolokviji u pravilu polažu pismenim putem. Osjećam da je moja diploma obezvrijeđena jer je dio kolega tako polagao ispite”, kaže studentica.

Rektor osječkog sveučilišta Željko Turkalj kaže kako je u Etičkom kodeksu Sveučilišta propisana je mjera za pokušaje prepisivanja ili prepisivanje, a to je opomena pred isključenje. Mnogi nastavnici, ako nekog uhvate u prepisivanju, to sankcioniraju izbacivanjem s ispita. Mislim da je u mnogim slučajevima i jedno i drugo preblaga kazna”, zaključuje Turkal. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da osobe koje prepisuju i plagiraju ne smiju imati mjesto u hrvatskoj akademskoj zajednici.

Tomislav LEVAK

Dino Bičvić

predsjednik osječkog Studentskog zbora

Svjesni smo da su prepisivanje i upotreba šalabahtera rašireni na fakultetima i da se toj pojavi teško može stati na kraj. Ona je loša jer se njome smanjuje trud i vrijednost ostalih kolega, koji ispite polažu bez prepisivanja, a time i vrijednost same diplome. Etički kodeks kao najtežu sankciju propisuje opomenu pred isključenje, što često nije dovoljno, iako bi isključivanje s fakulteta možda bilo preteška kazna. Trebalo bi prvo razraditi stupnjeve težine prekršaja.

Najčitanije iz rubrike