Objavljeno 5. travnja, 2014.
Vrhunska graševina 2012. Vina Belje pila se uz salatu od hobotnice
Kada bi birali bolji otok od Hvara za svoju destinaciju krajem ožujka, teško da bi članovi kluba Gastronaut bolje izabrali.
Najsunčanija jadranska destinacija sve nas je zadivila svojom ljepotom i izvan sezone, a čudili smo se kako je zapravo krasno vidjeti pustu hvarsku rivu na kojoj samo pričaju galebovi i čuje se glas ponekog ribara… Gastronauti su za svoju destinaciju nakon Slavonije i Baranje dobro izabrali. Tema ovogodišnjeg prvog skupa zaljubljenika u dobru hranu i piće, vlasnika turističkih objekata i novinara, bila je Priča o Hvarskom akvatoriju kroz specijalitete, Plavi i zeleni vrtovi Palmižane i Mediteranski finger food. Bez sponzora bilo bi teško, pa su pomogli Grad Hvar, TZ otoka Hvara, restorani Gariful, Meneghello, Udruga hrvatskih restoratera, Sunčani Hvar, vinarije PZ Svirče i Zlatan otok te stalni pokrovitelji Podravka, Vina Belje, PP Orahovica i Vitis O&N.
I tako su se Gastronauti prvim popodnevnim katamaranom iz Splita uputili prema Hvaru i smjestili se u Hotel Riva na samoj rivi i odmah pokraj poznatog mondenog kluba Carpe diem. I nakon jednosatnog ljuljanja po Jadranu dočekao ih je party dobrodošlice na kojem se točio pjenušac Zanotto – Prosecco di Valdobbiadene Superiore D.O.C.G. Brut i Chartreuse – najstariji biljni liker na svijetu koji uvozi VITIS. Nakon okrjepe uslijedila je šetnja starim Hvarom uz vodiča pa se nije zaobišlo Hvarsko povijesno kazalište, Franjevački samostan i Arsena.
U najpoznatijem hvarskom restoranu
Nekako smo se umorili, iako je vrijeme bilo poput onoga iz bajke pa je trebalo na večeru u najpoznatiji hvarski riblji restoran Gariful (u prijevodu karanfil nap.a.). Slanim srdelama i mariniranim inćunima započela je priča o Hvarskom akvatoriju kroz specijalitete, a sve to u Frankovku 2012. PP Orahovica koja je doista „šokirala“ većinu Gastronauta pa se tražila čaša više ovoga kvalitetnog vina. Vrhunska graševina 2012. Vina Belje pila se uz salatu od hobotnice, a beljski Merlot 2011. uz gregadu. Pašurate (koje se prže nešto duže od modernih fritula) jele su se uz Graševinu Goldberg 2012., a PP Orahovica se još predstavio vinima Silvanac zeleni 2011. uz buzaru od školjaka i morskih puževa i silvancem zelenim Jezerac 2011. uz ribu u soli. Sve su to kuhari Garifula odlično pripremili, goste je pozdravio Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana u koji dolazi svjetska krema, a o vinima je lijepo pričao Požežanin Igor Hruškar iz PP Orahovica. Nakon obilne i ukusne večere, trebalo je prespavati jer je već za 10 ujutro bio najavljen polazak brodićem prema južnoj strani Hvara i posjet obitelji Plenković- Zlatan Otok, degustacija vina Pošip, Zlatan plavac, Zlatan otok i Crljenak uz pršut i sir s maslinama. More je postajalo sve nemirnije pa je trebalo krenuti put Palmižane. Neki su novinari imali čast i prednost (pa i moja malenkost kao novinar Glasa Slavonije) na tu egzotičnu destinaciju stići ranije i nezaboravno se voziti gliserom. I prvi smo se prošetali rajem Palmižanom, botaničkim vrtom, razgledali izložbu, a kasnije i ručali u restoranu Meneghello i sve na temu Plavi i zeleni vrtovi Palmižane.
Lozovača od lovora
Dočekani smo lozovačom (s travama rute, lavande, lovora i ružmarina) i višnjevačom dobrodošlice, a onda je započeo ručak u kojem su posebno uživali i ljubitelji vegetarijanske kuhinje. Bruskete s rajčicama i bosiljkom, slanim sirom i inćunima, carpaccio od mola, marinirani inćuni, pršut od tune, divlja šparoga s jajima, hobotnica na salatu s motarom i pečene masline za predjelo. Toplo predjelo činio je crni rižoto i polenta sa šalšom, a glavno jelo tuna na žaru iz dnevnog ulova uz prilog divlje zelje s krumpirom, bob s blitvom i povrće sa žara. Desert nakon svega doista nije bio potreban, ali kada su ga ljubazni domaćini (među kojima ima i jedna Osječanka) ponudili, bila je šteta da ne kušamo kolač od rogača s džemom od gorkih naranača i panna-cotu s preljevom od lavande. I nismo se prevarili jer su sva ta jela odlično odgovarala uz odlična slavonska vina Belje i PP Orahovica koja su se divno sljubila s ribljim specijalitetima. Za večeru u Garifulu pripremljen je tematski Mediteranski finger food party. Ujutro smo posjetili Starogradsko polje Agar koje je pod zaštitom UNESCO-a, a na ekogospodarstvu OPG Žuvela doživjeli Hvarsku marendu uz domaće vino, druženje s domaćim životinjama te kušanje pancete, domaćeg luka i kobasica, nečeg konkretnog. Nakon šetnje Vrboskom, posljednja destinacija prije popodnevnog trajekta iz Starog Grada za Split bila je vinarija PZ Svirče. Usne smo oblizivali nakon prošeka vina Hadrian (s limunom i ledom), a kušao se teleći rižot, janjeće i teleće pečenje i za kraj – hrustule i pašurate.
- Još jedan Gastronaut je završen, a idući će biti na otoku Krku. Bilo nam je lijepo i u Slavoniji i Baranji i ovdje na Hvaru. Upravo su ljudi ono što je naša snaga, a naši članovi znaju što je kvaliteta hrane i usluge – rekla je Karin Mimica, dobra vila Gastronauta, koja je „kriva“ za sve slatke grijehe koje smo na Hvaru kušali i ono što je najvažnije – hrabro preživjeli!
Slobodan Kadić
Plavi i zeleni vrtovi
Botaničar, prof. Meneghello, je 1906. godine u svom ljetnikovcu iz 1820-ih otvorio pansion na malom škoju daleko od civilizacije. Opredijelio se za goste kojima je potreban mir, koji svoj odmor žele uživati u suncu, svjetlu, zraku, vodi i aromatičnom mirisu pinija, potpuno opušteni i u svakom pogledu zbrinuti… Kuće su okružene palmama, kaktusima, stablima bajama i smokava, pinijama, čempresima, česminom i drugim egzotama. A mi smo prvi ove sezone uživali u mediteranskoj tradicionalnoj kuhinji iz ekološki čistog plavog i zelenog vrta.
- U ljeto iz modrine mora svakog dana stižu svježe ribe, lignje, jastozi, školjke, a iz velikog zelenog vrta povrće, voće i aromatične trave, koje hrani dodaju poseban čar. Mediteranska kuhinja je jednostavna jer se sezasniva na visokokvalitetnim namirnicama, koje je najbolje uživati u njihovu izvornom obliku – kaže Dagmar Meneghello, vlasnica velikog dijela otoka, restorana i botaničkog vrta.