Regija
KANALIZACIJA NIJE U FUNKCIJI VEĆ DVIJE GODINE

Zbog brojnih pogrešaka izvođača radova u
Gornjoj Vrbi tri puta vadili cijevi iz zemlje
Objavljeno 3. travnja, 2014.

GORNJA VRBA - Zbog loše odrađenog posla na postavljanju kanalizacije u Gornjoj Vrbi, nakon dva pokušaja ishođenja uporabne dozvole, već treći put vade se kanalizacijske cijevi kako bi se otklonili nedostaci. Izvođač radova Kerakameks iz Piškorevaca, u međuvremenu je propao, a na kaznene prijave koje je prije četiri mjeseca podnio načelnik općine Ivan Vuleta, protiv izvođača i nadzora (osječkog IGH), još nema reakcija. Nova općinska vlast za problem je saznala kada je Vodovod krenuo sa snimanjem stanja kanalizacije kako bi se proveo tehnički prijam.

- Cijevi su bile položene uzbrdo tako da zbog kontrapada voda u njih nije mogla ulaziti. Uočili smo da posteljica ne postoji, cijevi su bile samo ubačene u zemljane rovove, što je potvrdio i sudski vještak, a čuli smo i priče kako su cijevi zatrpavali šutom, kaže pročelnik Danijel Odobašić.

Riječ je o ulaganju gotovo devet milijuna kuna Ministarstva regionalnog razvoja, od čega dio ide iz općinskog proračuna, čime je oštećena i država i općina. U Općini se ne mire sa stanjem zbog kojega nisu krivi, pa premda ne znaju je li moguća naknada štete, tužili su Kerakameks, kao i nadzor, Hoće li od svega biti koristi, pitaju se i mještani. Svjedočili su početku radova prije pet godina, a kanalizaciji za približno 600 priključaka, nadali su se još prije dvije godine. U međuvremenu izloženi su smradu otpadnih voda u jarcima ispred kuća i po vrtovima u koje se ispumpavaju septičke jame.

- To je jedan od većih problema - svjedoči Lidija Resanović, općinska tajnica, svakodnevno primajući pritužbe ljudi koji se boje zaraze. Povećanje cijene vode namijenjene u budućnosti gradnji infrastrukture za vodu i odvodnju, na primjeru ove kanalizacije za mještane je osuđujuća.

- Ispumpavamo prelivnu vodu jer nemamo gdje s njom. To smrdi i svima smeta, ali nema drugog rješenja. Inače bi svako malo morali zvati Komunalac, a ispumpavanje košta 600 kuna - kažu Katica Pavić i Ljiljana Martić, dodajući kako je netko odgovoran što kanalizacija za koju je Ministrastvo ugovorilo radove s izvođačem nije dobro napravljena. Kažu kako je i bivše općinsko vijeće više puta potezalo pitanje kanalizacije.

- Nadzorni organ nikada nije došao u kontrolu, bez provjere je potpisivao - tvrdi bivši vjećnik Stanko Jurić, navodeći kako do danas općina nije platila približno 150.000 kuna izvođaču radova, jer je bivši načelnik znao da situacije nisu izvedene kako treba.M.Radošević

MJEŠTANI TRAŽE PRAVDU

Unatoč svemu, mještani vjeruju kako će ove godine svi nedostaci na kanalizaciji biti otklonjeni, a da će odgovorne za „zamračivanje“ državnog novca stići primjerena kazna.

Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike