Osijek
KOJ OSOBNI DOKUMENTI ZA UČENIKE?

Za sve zemlje EU dovoljna osobna,
ali sigurnije je ponijeti putovnicu
Objavljeno 2. travnja, 2014.
Bitno je da je osobna iskaznica izdana nakon 2003., a putovnica nakon 2009. godine

Koju putnu ispravu ponijeti u inozemstvo? To je najčešće pitanje koje ovih dana postavljaju roditelji osječkih srednjoškolaca, koji već od lipnja kreću na maturalna putovanja i stručne ekskurzije po Europi.

Jedna od omiljenih destinacija za ekskurzije je London, a tamo nakon završetka školske godine putuju brojni osječki gimnazijalci.

- Ono što zbunjuje nas roditelje i našu djecu su dokumenti koje treba ponijeti na put. Razrednik nam je rekao da je dovoljno ponijeti osobnu iskaznicu, a neki profesori da je ipak sigurnije ići s putovnicom - zbunjena je Marija, majka srednjoškolca Filipa.

Istražili smo brojne izvore, nadležna ministarstva i veleposlanstva pojedinih država u RH, specijalizirane portale, forume i došli do sljedećeg zaključka: Kako je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije, za putovanje u sve zemlje Unije, pa tako i u Ujedinjeno Kraljevstvo, dovoljna je osobna iskaznica. Ipak, sigurnije je ponijeti putovnicu.

Evo i detaljnijeg odgovora: “Državljani Republike Hrvatske od 1. srpnja 2013. godine, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske mogu ulaziti na osnovi valjane putovnice, ali i na osnovi valjane osobne iskaznice. To se odnosi samo na osobne iskaznice koje su izdane nakon 1. siječnja 2003. godine, što je osobito važno jer su osobne iskaznice izdane ranije valjane jedino u Hrvatskoj.” No, to ne mora zabrinjavati učenike jer su njihove osobne iskaznice izdane nakon toga roka.

Informacija o tome da se u Ujedinjeno Kraljevstvo može ući samo s osobnom iskaznicom objavljena je i na stranicama UK Border Agency 1. srpnja 2013. godine.

Međutim, na mnogim forumima putnici iz Hrvatske koji su boravili u Londonu nakon 1. srpnja 2013. godine pišu da je na put sigurnije krenuti s putovnicom, jer ih traže na recepcijama hotela, u zračnim lukama i na drugim mjestima.

I kod putovnica valja biti oprezan. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicima namijenjenim hrvatskim građanima koji putuju u inozemstvo piše da su putovnice koje se u RH izdaju od 29. lipnja 2009. godine u skladu s međunarodnim propisima, kojima su regulirani standardi zaštite i biometrija u putnim dokumentima izdanima od zemalja članica Europske unije. No, to nije slučaj s putovnicama izdanim prije 2009. godine. Ipak, većina učenika ima putovnice izdane nakon 2009. godine.

Vesna LATINOVIĆ
Države u koje se može samo s putovnicom

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) kažu da hrvatski državljani mogu ulaziti s osobnom iskaznicom u sve države članice EU, ali za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku i dalje je potrebna putovnica. Naime, te četiri iznimke su države unutar schengenskog prostora, ali nisu članice EU. Inače, Hrvatska može podnijeti zahtjev za pristup schengenskom prostoru tek nakon dvije godine članstva u EU, odnosno 2015. godine.

ČEMU SLUŽI EUROPSKA ZDRAVSTVENA KARTICA?

“Na temelju europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezina planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a. Međutim, EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje”, kažu u Službi za odnose s javnošću HZZO-a.

EKZO ne vrijedi u Švicarskoj, na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike