Ekonomija
AGENCIJA ZA PLAĆANJA

U mjesec dana 20 tisuća poljoprivrednika predalo je zahtjeve za potpore
Objavljeno 1. travnja, 2014.

U prvih mjesec dana poljoprivredne je potpore zatražilo 20.000 poljoprivrednika, priopćili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zahtjev se, kako navode u priopćenju, popunjava elektronski, s pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi „papirnato“, osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji. Ako ne mogu samostalno podnijeti zahtjev, poljoprivrednicima pomažu djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja na više od 60 lokacija u zemlji.

Iz Agencije napominju da poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu koju obrađuju) imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanja do 28. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

“Prijenos prava na regionalno plaćanje može se učiniti prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa. To je važno za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu. Kao i svake godine do sada, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove je godine izdala Priručnik za poljoprivredna gospodarstva, u kojem su detaljne informacije o tome kako poljoprivrednici mogu ostvariti potporu za izravna plaćanja, državnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja”, ističu iz Agencije te dodaju da mole sve poljoprivrednike da, bez obzira na to popunjavaju li zahtjev samostalno ili uz nečiju pomoć, prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pomno pročitaju zahtjev jer svojim potpisom jamče da su svi podaci u zahtjevu istiniti.Z.Rupčić

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 15. svibnja (iznimno do 30. travnja za premije za ovce i koze)

60

je lokacija u Hrvatskoj na kojima se mogu podnijeti zahtjevi za poticaje

Na AGRONET-u izračun o pravima na plaćanja

Od prošlog tjedna na mrežnoj aplikaciji AGRONET dostupni su informativni izračuni o ostvarivanju prava na plaćanja za svako poljoprivredno gospodarstvo koje je na osnovi odobrenog zahtjeva za izravna plaćanja podnesenog u 2013. godini ostvarilo neku vrstu prava na plaćanja. Za 99.244 korisnika izravnih plaćanja za 2013. godinu Agencija je generirala ukupno 206.650 informativnih izračuna, po svakoj pojedinoj potpori. AGRONET-u se pristupa preko korisničkog imena i zaporke koje je Agencije za plaćanja dodijelila svakom korisniku izravnih plaćanja. Svi poljoprivrednici koji ne mogu samostalno pristupiti AGRONET-u svoje informativne izračune mogu zatražiti u regionalnim uredima Agencije za plaćanja.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike