Novosti
GENERAL KRULJAC OSUĐEN NA GODINU I POL ZATVORA

Krivi za milijune koje su uzeli Općini Sibinj
Objavljeno 31. ožujka, 2014.
Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić osuđen je na šest godina

Vezani članci

ZAVRŠNE RIJEČI U AFERI “SIBINJ”

Kruljac: Lucić je sve znao, nisam oštetio državu

Umirovljeni general Mladen Kruljac nepravomoćno je zbog afere Sibinj na Županijskom sudu Osijek osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić osuđen je na šest godina, član Općinskog poglavarstva Ivica Mišković na pet godina i šest mjeseci, poduzetnik Ivan Rimac na tri godine i 10 mjeseci, autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine, a Zdravko Sočković, bivši šef brodskoposavskog HDZ-a i Županijske skupštine, na godinu i tri mjeseca zatvora. Batinić, Mišković, Rimac i Garić dužni su isplatiti Općini Sibinj 58,2 milijuna kuna, svaki jednaki dio, dok Batinić, Mišković i Kruljac Republici Hrvatskoj trebaju isplatiti 1,7 milijuna kuna. Garićeva tvrtka Vam-ing u državni proračun treba uplatiti 120.000 kuna, Vuković-gradnja – 9.000, a NK Slobodnica tisuću kuna. Prvih pet optuženih dužni su za sudsko vještačenje i troškove svjedoka platiti solidarno 161.209,00 kuna, a šestooptuženi Sočković 762 kune. Ivici Batiniću i Ivici Miškoviću određen je i zatvor. Obrazlažući presudu, sudac Zvonko Vrban rekao je da je u sudskom postupku nedvojbeno dokazano da su nepravomoćno optuženi počinili kaznena djela za koja ih se optužnicom teretilo. Za umirovljenog generala Kruljca sudac Vrban istaknuo je da je postupao protivno zakonu i zapovijedi nadređenog, izmijenio zapovijed i pri tome oštetio državni proračun.

- Trećeoptuženi Mladen Kruljac je na upit sudskog vijeća jesu li i oni ispod njega mogli mijenjati njegove zapovijedi rekao da jesu. Sud je pak ocijenio da se to ne može raditi jer bi to vodilo u anarhiju. Bez poštovanja zapovijedi sustav ne može funkcionirati - kazao je sudac Vrban. Batinić i Mišković terete se da su zemljište darovano od države, za zonu malog gospodarstva općine Sibinj, prodali na namještenim natječajima između ostalih Rimcu i Gariću, i to po proizvoljnoj cijeni. Prema optužnici Ivan Rimac je prodajom parcele zaradio 3,5 milijuna eura. Mišković i Batinić dogovorili su s tadašnjim zapovjednikom Kopnene vojske Mladenom Kruljcem da vojska očisti zemljište i uredi ceste, a general se tereti da je to učinio bez odobrenja načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića i tako oštetio državu za 1,7 milijuna kuna. Od Garića je Batinić, na Miškovićevo poticanje, tražio novac koji je zaradio preprodajom zemljišta. Sočković je preko Miškovića “pritisnuo” Batinića da mu isplati 130 tisuća kuna.

- Možda se 130 tisuća kuna ne čini puno, ali taj novac većina građana u Hrvatskoj nikada nije vidjela i neće - kazao je sudac Vrban.

Sandra LACIĆ
BATINIĆ U BOSNI ILI U ZAGREBU?

Prvooptuženi Ivica Batinić nije se pojavio na izricanju presude te je tako izbjegao odvođenje u istražni zatvor. Iako se spekuliralo da je pobjegao u susjednu BiH, njegov odvjetnik Dražen Matijević kazao je da to nije točno. “Moj branjenik je danas u Zagrebu na liječničkim pretragama jer on ima velikih zdravstvenih problema. Do sada nisam čuo da on ima bosansko državljanstvo, a to nije nigdje u dokumentima ni navedeno”, kazao je Matijević

“Što su napravili od sibinjske općine, malo su i dobili”

SIBINJ - Nepravomoćna presuda sudionicima sibinjske afere nije pretjerano iznenadila mještane ove općine. Da je imala predviđenu gospodarsku zonu, sigurno bi bila u boljoj poziciji nego što je sada, misli Zdenko Čugura. “Trebao je dobiti i više (bivši načelnik Batinić) za ono što je napravio”, kaže Ivica Butković. “Što su napravili od sibinjske općine, malo su i dobili”, misli Ružica Koceljević. Načelnik osiromašene općine Josip Pavić oprezan je u izjavama, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi. Najavljuje kako će se, nakon pravomoćnosti presude, svim pravnim sredstvima boriti za vraćanje nekada darovanog zemljišta. “Podnio sam odštetni zahtjev u ime Općine na 58,2 milijuna kuna, a vidjet ćemo što će od toga biti na kraju priče”, kaže načelnik koji vjeruje da dobar dio mještana nakon presude osjeća moralnu satisfakciju jer je Općina nezakonitim radnjama završila na rubu bankrota, a zakinute su i buduće generacije. “Da je gospodarska zona stavljena u funkciju, Sibinj bi postao gradić sa sto zaposlenih, a to je rješenje za 100 obitelji”, dodaje Pavić i navodi kako bi s 58 milijuna kuna mogli riješiti puno na razvoju općine - kanalizaciju, vodu, ceste, dječji vrtić i štošta što im nedostaje. No, prevelikih očekivanja, kaže, nema, jer mu sudske presude nekih prijašnjih slučajeva ne daju puno optimizma.M.Radošević

KRULJAC OPTUŽIO LUCIĆA

- Vjerovao sam da ću biti oslobođen krivnje. I danas kažem da sam nevin i radove u Sibinju i Slavonskom Brodu provodio sam sukladno odluci i propisima koji su bili na snazi. General Josip Lucić rekao je da se usmene zapovijedi daju samo u ratu, što je apsolutna laž. Ne znam zašto je lažno svjedočio - kazao je Kruljac dodavši da je od generala Lucića dobivao tisuće usmenih zapovjedi. Rekao je i da je general Lucić uzeo 2010. godine 48 milijuna sa stavke održavanja borbene tehnike. “Narušio mi je borbenu gotovost operativnih postrojbi za misije jer je dao novac Đuri Đakoviću, a sada je član uprave tih Specijalnih vozila”, dodao je Kruljac i najavio žalbu.

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

Najčitanije iz rubrike