Novosti
“KROKODILA” DOSAD NIJE BILO U HRVATSKOJ

U Osijeku se pojavila opasna droga koja izaziva stravične posljedice
Objavljeno 29. ožujka, 2014.
Upotreba “krokodila” može dovesti do gangrene i amputacije dijelova tijela

Vezani članci

AKCIJA POLICIJE

Zbog droge 11 uhićenih Osječana

Petero Osječana, tri žene i dva muškarca, navodno je prodavalo smrtonosnu drogu zvanu krokodil od koje se posljedice za konzumenta pojavljuju već nakon prvog uzimanja.

Kako doznajemo iz MUP-a, do sada ova droga nije bila prisutna na hrvatskom crnom tržištu. Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku petorka je privedena uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora u četvrtak poslijepodne. Osobe s osječkog područja privedene su zbog osnovane sumnje da su u nekoliko mjeseci organizirale nabavu i prodaju na području Osijeka sintetičke drogu MDPV u količinama od 5 i 50 grama. Zbog osnovane sumnje na neovlaštenu proizvodnju i promet drogama sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. O kakvoj je vrsti droge riječ pojasnio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

- Droga MDPV nalazi se na popisu psihotropnih tvari i biljaka i riječ je o derivatu morfija koji je osam do deset puta jači od navedene droge i smatra se jeftinijom zamjenom za heroin. Navedenu drogu u praksi znaju zvati krokodil ili ruska droga te se, zbog posljedica konzumiranja, smatra vrlo opasnom drogom - naveo je glasnogovornik.

“Krokodil” se još naziva i droga za siromašne jer je jeftinija od heroina. Posljedice njezina uzimanja su katastrofalne. Naime, kod nekih konzumenata može dovesti do za život opasnih posljedica već nakon prvog uzimanja. Oni koji i podnesu prvo uzimanje ne požive duže od nekoliko godina.

Droga je nazvana krokodil jer se koža počinje ljuskati. To je tek prvi stupanj raspadanja tijela, a nakon toga slijedi i propadanje drugih organa.

Zagrebački neuropsihijatar, prof. dr. Slavko Sakoman navodi kako je to droga koja se počela proizvoditi u Rusiji od analgetika koji sadrže kodein.

- Ta je droga po svom kemijskom sastavu desomorphine. Smatra se da su je počeli proizvoditi negdje u Rusiji određenom metodom iz analgetika koji sadrže kodein. U njezinu procesu proizvodnje vjerojatno se koristi i fosfor. Trenutno se još ne zna što je uzrok oštećenja tkiva ako se ubrizgava u vene ruku ili nogu. U svakom slučaju slike tih dijelova tijela su zastrašujuće - od gangrene do amputacije dijelova tijela - kaže dr. Sakoman.

Sandra LACIĆ
Osječani se drogiraju aerosolima i ketaminom

Dr. Marija Kribl, voditeljica osječkog Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, kaže da mladi Osječani sve više koriste sintetske droge, ali i neke nove supstance. “U posljednje vrijeme imamo pravu pošast korištenja aerosola, osvježivača prostora koji se kupuju legalno, a vrlo su štetni. Tu je i problem sintetske marihuane. Rezultat uzimanja takvih stvari je da dio mladih ljudi ulazi u psihotične reakcije zbog čudnih genetskih sastava koji djeluju razarajuće na moždane stanice pri kojima imaju strašne halucinacije i na kraju završavaju na psihijatriji”, kaže dr. Kribl i dodaje da je u posljednje vrijeme i puno zlouporabe Ketamina, koji je vrsta analgetika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike