Osijek
ŽELJKO TUBIĆ UPECAO KAPITALCA

U bajeru na Jugu 2
upecao soma grdosiju
Objavljeno 27. ožujka, 2014.
Ribu dugu 237 cm na rukama su donijeli u Konzum kako bi je točno izvagali. Ima 57 kilograma

Posrćući pod težinom, s grdosijom od gotovo dva i pol metra na rukama, Željko Tubić jučer je poprilično iznenadio djelatnike i kupce Konzuma na Jugu 2. Tubić je od jučer vlasnik rekordnog ulova na Južnom jezeru - upecao je soma dugog 237 cm i teškog 57 kg.

Ribička vaga nije bila spremna za takvog kapitalca pa su Tubić i kolege pomoć potražili u obližnjem trgovačkom centru. “Naša vaga važe samo do pedeset kilograma, a ovakav se trofej mora precizno izvagati”, pojašnjava Josip Dimnjašević, predsjednik SRK Jug 2 i Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek. Presretni Tubić ispričao nam je kako je nadmudrivanje s ribom potrajalo pola sata. “Ulov mi je ravan dobitku na lotu”, nasmijao se Tubić kojemu je to u “60 ljudskih i 40 ribičkih godina” najveći ulov. Vijest se u ribičkim kuloarima u trenu proširila pa su na bajer ribiči pristizali kako bi mu čestitali i nagledali se te ribetine.

- Ribič nikad ne može znati kad će ga sreća dostići. Pecao sam šarana, zabacio udicu sa zrnom kukuruza, koji možda ne teži ni gram, i samo na trenutak odvojio oko sa štapa. Kad je karika “lupila”, odmah sam skočio prema štapu, ali nisam stigao na vrijeme. Ostao bih bez ulova da kolega Ivo Horak nije na vrijeme uhvatio štap i tako spriječio da ga som odnese na dno bajera. Pomogao mi je i ribočuvar Tomislav Gerovac - prepričava Tubić.

Gerovac pokraj njega stoji, sluša i uživa - iako sav krvav. Jer naglo je gurnuo ruku u somova usta i uhvatio ga za zube. “Nisam ni razmišljao, zaboravio sam da som ima dvjestotinjak zuba, kontra postavljenih pa sam probio prste na njih”, kazao nam je Tomo, šaleći se da je Željko upecao ribu, a riba njega. No, manje ga je boljelo nakon što se, kako se to kaže, “dezinficirao” rakijom - izvana i iznutra. Jer, kao što je i red, mora se počastiti pa je Željkova supruga, kada je čula što je ulovio, poslala po “kuriru” litru rakije.

Kako to obično biva, okupljeni su se ribiči zabavljali živo prepričavajući dogodovštine i prema navici na svaku ulovljenu ribu nadodavali po kilu ili dvije, onako, da se nađe.

- Danas sam ja faca! Više nikad neću morati “rukama” lagati o veličini ulova. Kol'ka je ova riba ja ni ruke ne mogu raširiti. Veća je od mene. Odlučio sam, ove godine više ni neću ići pecati. Soma će mi oguliti ribočuvar zvan Rambo, dat ću Tomi riblju glavu - za trofej, jer bih inače morao ići kupiti novi zamrzivač. A kolegama s vode malo ću prkositi - dat ću im jedino da gledaju dok ja jedem ribu - smije se Željko koji se, dok je ovo izgovarao, sigurno već predomislio što se tiče nastavka pecanja - neće dugo izdržati bez štapa i vode, jer ribička sezona tek je počela.

Darko PEJIĆ
SVI UHVAĆENI NA KUKURUZ

Ribočuvar Tomo kaže da su na bajeru i ranije upecani kapitalci - ali nikad ovakvi. “Jedan je bio 37,5 kilograma pa, po redu - 32, 25, 12 i 10. Svi uglavnom na kukuruz, možda samo jedan na durbahera ili kedera”, prisjeća se Gerovac. Željko ne žali što mu se pokidala rolna. Brzo je izračunao: rolna 350 kuna, a kilogram soma 50 kuna.

SOM STAR GOTOVO KAO BAJER

Otkud toliki somovi u bajeru, otkriva nam Josip Dimnjašević. “Ima i većih od ovoga, ljudi ih vide na vodi kad se nakratko izvale na suncu pri površini. Ovaj je som zacijelo stariji od našeg kluba koji smo osnovali prije 16 godina, a možda je star koliko i sam bajer, jer oduvijek se tu pecalo nakon što je ciglana prestala vaditi glinu za opeke. Tko zna, možda sam ga i ja u to doba kao malog somića donio i pustio u bajer. Tako su ljudi nekad i sami donosili ribu i tako povećavali i broj i vrstu ribe u toj iskopini. Da je drukčije, ribe nikad ne bi u bajeru bilo. Ovaj sigurno za jedan obrok potamani šest-sedam kilograma ribe u ribnjaku koji stalno poribljavamo”, ističe Dimnjašević.

Sportski ribolovni klub Jug 2 Osijek održat će izbornu skupštinu u nedjelju, 30. ožujka, u 9 sati u GČ Jug 2

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike