Regija
IVANA PAVIČIĆ RUŠI STEROTIPE

Petrijevčanka jedina dipomirala s
radom o šljivovici iako ju ne pije
Objavljeno 28. ožujka, 2014.
OPG Pavičić predstavio se na sajmu u Bruxellesu te na Hrvatskom doručku u EU parlamentu

PETRIJEVCI – Među brojnim mladim ljudima koji će se danas pojaviti na svečanoj promociji osječkog Poljoprivrednog fakulteta bit će i 24-godišnja Petrijevčanka Ivana Pavičić, djevojka koja nosi titulu mr. inž. poljoprivrede – smjer bilinogojstvo. Ta krhka, vrlo simpatična i jednostavna djevojka, koja zajedno s roditeljima Ivanom i Đurđicom Pavičić aktivno sudjeluje u svim poslovima koji se odvijaju u njihovom OPG-u, neobična je po tome što je jedina studentica u Slavoniji i Baranji, a vrlo vjerojatno i u Hrvatskoj, koja je za temu svog diplomskog rada izabrala – rakiju šljivovicu!

Ivana priznanje da je njezin izbor u početku mnoge začudio budući da je riječ o djevojci koja uopće ne konzumira ovu omiljenu slavonsku žesticu, no kaže da je to zapravo bila odlična ideja (ako se izuzme nedostatak literature) jer je upravo proizvodnja voćnih rakija, a među njima i šljivovice, jedan od glavnih proizvoda kojima se već godinama diči njihov obiteljski OPG Pavičić, u kojem se godišnje proizvede oko 1.000 litara rakije.

- Naša je šljivovica, između ostalog, jedinstvena i zbog činjenice što njegujemo posebnu, inovativnu tehnologiju proizvodnje - baziramo je na šljivi bez koštica, koju vadimo zbog njezine cijanovodične kiseline. Uklanjanjem koštica, pažljivim spremanjem isključivo svježeg ploda šljive bez izlaganja suncu te strogo kontroliranom temperaturom pečenja (na plinu) dobivamo blagu rakiju jačine oko 18 gradi, lijepog okusa i mirisa. Svakako je specifična i vrlo tražena, i na tome se zapravo i temeljio moj diplomski rad - priča Ivana.

Njezina se obitelj godinama bavi i isključivo ekološkom proizvodnjom likera te domaćih džemova od ekoloških sirovina poput šljiva, jabuka, dunja, marelica, aronije, višanja, muškatne tikve i drugog, a u različitim kombinacijama (bez šećera, sa stevijom, čokoladom) i s drugim aromatičnim začinima poput čilija ili pak cimeta, stvaraju prave, vrhunske okuse u 2.500 staklenki godišnje. Posebno omiljen i sve popularniji njihov je miješani džem od rajčice, jabuke i šljive (u podjednakim omjerima).

Šljivovica, viljamovka, koju rade bez peteljki i miksanu, te liker od bazge, uz brojne ostale njihove proizvode prije nekoliko su dana oduševili i posjetitelje uglednog sajma Tavola u Bruxellesu te sudionike Hrvatskog doručka koji je u EU parlamentu organizirao ured osječke SDP-ove zastupnice Biljane Borzan. Ivana i mama Đurđica, koje su bile na ovom događaju, izuzetno su zadovoljne jer su dobile i prve ozbiljnije ponude za svoje delikatesne proizvode, koje posljednjih desetak godina prodaju isključivo po sajmovima, a koji su danas vrlo nesigurno tržište u usporedbi s golemim trudom i poslom koji se ulaže u ovakvu vrstu proizvodnje.

Lidija ANIČIĆ

OPG Pavičić godišnje proizvede oko

1.000

litara rakije

Zbog cijanovodične kiseline, iz šljiva za šljivovicu uklanjaju koštice

TRI GODINE BEZ POTICAJA ZA EKOPROIZVODNJU

Trenutačnu proizvodnju na 2,5 hektara Pavičićevi bi željeli obogatiti i proizvodnjom domaćih sokova poput juicea, no u realizaciji njihovih planova golema im je kočnica nemar države prema proizvođačima.

- Unatoč tome što smo sve uredno i na vrijeme prijavili, već pune tri godine nismo dobili poticaje za ekološku proizvodnju, čime nas je država zakinula za više od 10.000 kuna. S druge pak strane, nameti i obveze su golemi, ekološka proizvodnja vrlo je skupa i zahtijeva tri puta više posla od uobičajenog načina uzgoja. Svjesni smo da pomaka nabolje za proizvođače neće biti sve dok se sadašnji odnosi iz temelja na promijene - upozorava vlasnica OPG-a, Đurđica Pavičić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike