Ekonomija
OTVORENE NADE

Frano Kopić: Država će ipak spašavati OLT od stečaja?
Objavljeno 27. ožujka, 2014.
Na sastanku s ministrom Mrsićem plan restrukturiranja OLT-a je pohvaljen, kaže Kopić

OSIJEK - Krivnja za neprihvaćanje predstečajne nagodbe za OLT d.d. Osijek na ročištu održanom 17. ožujka ove godine, a time i otvaranje mogućnosti stečaja nad tom metalskom tvrtkom, nikako se ne može, kako su to prije nekoliko dana na sastanku sa sindikalnim vođama istaknuli članovi Uprave i vlasnici OLT-a, adresirati isključivo na Poreznu upravu, odnosno državu.

Zaključak je to sastanka predstavnika sindikata i člana Uprave OLT-a s Mirandom Mrsićem, ministrom rada i mirovinskog sustava, te dva predstavnika Porezne uprave, na kojemu su se sindikalisti zanimali - želi li to država preko Porezne uprave OLT baciti na koljena tako da s 83 njegova radnika završi u stečaju.

Frano Kopić, sindikalni povjerenik SSSH-a za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, ističe da su odmah saznali kako ono što im je prezentirano na susretu s Upravom i vlasnicima OLT-a nije bilo točno.

- Na sastanku je plan operativnog restrukturiranja OLT-a, onaj dio koji se odnosi na budući razvoj proizvodnje i tržišta OLT-a, čak i pohvaljen, no u planu financijskog restrukturiranja, kao ključnog dijela programa ukupnog restrukturiranja, Uprava OLT-a tražila je da se Porazna uprava u cijelosti odrekne potraživanja za zatezne kamate i čak 75 posto glavnice poreznog duga, što u tolikom postotku nije učinjeno nikome u do sada prihvaćenim predstečajnim nagodbama - veli Kopić.

Dodaje da je zapravo osnovna pogreška Uprave OLT-a da Porezna uprava nije podržala stečajnu nagodbu taj što je zatražila i reprogram više od tri milijuna kuna duga prema radnicima, iako radnička potraživanja, sukladno sa zakonom, ne mogu biti predmetom predstečajnih nagodbi. S obzirom na to da je ročište za predstečajnu nagodbu OLT-a održano zadnjeg dana kada je to zakonski bilo moguće učiniti, Fina je na temelju odluke o njezinu neprihvaćanju odmah blokirala žiroračune OLT-a, koji su i danas blokirani. No Porezna uprava odmah je uložila žalbu na takvu odluku Fine, a ta se žalba treba riješiti u roku od osam dana od dana podnošenja, što će biti početkom idućeg tjedna.

Vraćanje na početak

- Ako se žalba prihvati, to će značiti da se stvari vraćaju na početak te će se u vrlo kratkom roku ponovno sjesti za stol i razgovarati te pronaći rješenje koje bi otvorilo mogućnost da OLT nastavi rad - veli Kopić.

Pritom je dodao da je na njegovo osobno pitanje ministru Mrsiću - znači li to da je politika koju propagira, a to je očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, u slučaju OLT-a na tome tragu, ministar pak odgovorio da država ne stoji iza toga da se OLT zatvori te da nema nikakvih razloga da ta tvrtka ode u stečaj.

Također je rekao da je dobro obaviješteni ministar Mrsić postavio i niz drugih pitanja vezanih uz OLT, postavljajući dvojbu zašto je on uopće išao u predstečajnu nagodbu kada je njegova imovina puno veća od dugovanja te zapitao što su uopće bile namjere predstečajne ponude koju je davala Uprava OLT-a.

Onemogućiti zloporabe

- Zapravo, iz njegova se govora dalo iščitati da je namjera Uprave i vlasnika OLT-a bila što više uzeti od države i riješiti se duga prema njoj, pa čak i tri milijuna kuna duga prema radnicima, što, normalno, nije prošlo. Pritom je ministar Mrsić ostao iznenađen što na dogovoreni razgovor nije došao predsjednik Uprave OLT-a, a to i stoga što drugi član Uprave, Darko Marković, ni izbliza dovoljno nije bio upoznat s financijskim aspektom predstečajne nagodbe, rekao je Kopić i dodao: “Uprava OLT-a nije odradila svoj posao, pa je sa žalbom na ishod predstečajne nagodbe zapravo država spasila OLT da ne ode u stečaj i otvorila vrata da se ponovno sjedne za pregovarački stol.”

- Pratit ćemo kako će se žalba rješavati i stalno biti neposredno prisutni tomu u našem najjačem sastavu da se učinjene pogreške ne ponove - rekao je Kopić te poručio da “neće dopustiti da sve to bude samo igra velikih igrača, koji za sada nisu pokazali prepoznatljivu želju da se poslovanje OLT-a postavi na prave noge”, uz sumnju da im je “pritom do sada ipak bio važniji njegov kapital, na račun radnika”.

Nikola VUKADINOVIĆ

Frano Kopić

regionalni povjerenik SSSH-a

Postavit ćemo pitanje Uprave

Na pitanje zašto se Gradnja d.o.o. Osijek, koja već gotovo dvije godine drži 64 posto dionica OLT-a, nije postavila poduzetnije glede rješavanja teškoća u poslovanju tvrtke, Kopić odgovara: - Moja je poruka vlasniku da u prvom redu dobro razmisli, ako je on to i u pravom smislu riječi, o Upravi OLT-a - koliko je ona kvalitetna, jer o tome ovisi koliko će OLT raditi. Uprava OLT-a do sada nije dobro odradila svoj dio priče. Naime, uprava koja nije u stanju pronaći dovoljno posla da radnici rade, pronaći tržište za svoje proizvode i razvijati tvrtku ne zaslužuje raditi to što radi. Stoga ćemo mi u sindikatima, ako OLT bude nastavio raditi, iako je to njihovo neotuđivo pravo, vlasnicima postaviti pitanje njegove buduće uprave - rekao je Kopić.

Ante Ćerluka

predsjednik Uprave OLT-a

Nastavljamo raditi

Kako saznajemo od predsjednika Uprave OLT-a Ante Ćerluke, tvrtka je upravo u vršnoj fazi proizvodnje strojeva za predsjetvenu obratu tla i sjetvu proljetnih poljoprivrednih kultura, ali i rezervnih dijelova koji se sada jako traže, pa su na poslovima angažirani svi radnici. “Radimo u uvjerenju da će doći do sporazuma o servisiranju OLT-ova duga prema Poreznoj upravi i povlačenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Na taj način došlo bi i do deblokade naših računa, što bi nam pak omogućilo normalnije poslovanje, a i skoru isplatu plaća radnicima za siječanj ove godine”, veli Ćerluka, uz zaključak: “Ako ne bismo radili i nastavili proizvodnju, ne bismo imali što ni očekivati.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike