Regija
SUMPOROVODIK PRELAZI GRANIČNE VRIJEDNOSTI

Građani Broda zbog zagađenja sve teže dišu
Objavljeno 27. ožujka, 2014.

SLAVONSKI BROD - Od posljedica zagađenja zraka u 2012. godini u svijetu je umrlo sedam milijuna ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Informacija naglašava iznimno veliku važnost čistoga zraka, a o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, jučer se raspravljalo i u Saboru RH. Njima se, kako predlagači ističu, osigurava provedba više od 30 uredbi i odluka EU, te se u cilju kvalitetnijeg praćenja kakvoće zraka i prikupljanja podataka za upravljanje sustavom određuje Državni hidrometeorološki zavod i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Za građane Slavonskog Broda koji sve teže dišu jer već četiri godine trpe posljedice onečišćenja iz prekosavske rafinerije, nema promjena.

- Stanje u Brodu nije se promijenilo, sada je još gore. Nakon desetak dana otkako je mjerni uređaj za mjerenje sumporovodika bio na servisu, uređaj je jučer proradio i pokazao povećanu koncentraciju sumporovodika, a ona je duže od 20 sati iznad granične vrijednosti - kaže Peter Tot Đerđ iz Građanske inicijative UZOP. Kaže kako će od resornog ministrastva i Državne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka tražiti odgovor, a najavio je i skori sastanak s čelnicima lokalne vlasti.

- Bespomoćni smo, nema komunikacije s resornim ministarstvom, a poslao sam više od deset dopisa - dodaje Tot Đerđ. Tvrdi kako još nisu obrađeni ni Brodu dostavljeni podaci ocjene kvalitete zraka za prošlu godinu.

Za nedavnog posjeta Brodu ministar Mihael Zmajlović ponovio je kako će uskoro stići druga mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka. Počeli su zemljani radovi koji bi trebali biti završeni do kaja travnja.

No, Brođani znaju kako je rok za postavljanje druge mjerne postaje bio još 2012. godine, a od tada su zabilježena brojna prekoračenja, čak rekordnih emisija štetnih plinova koji, kako i liječnici potvrđuju, utječu na zdravlje ljudi. Mjerna postaja samo je jedan od koraka kojima se nastoji riješiti problem onečišćenog zraka u Brodu, rekao je ministar. Dodao je kako su zbog onečišćenja koja dolaze s druge strane granice, obavljeni razgovori s vlasnicima Rafinerije, koji su potvrdili nastavak modernizacije, rada u skladu s okolišnim dozvolama te do kraja godine uvođenje plina kao energenta čime bi se trebali smanjiti izvori onečišćenja.

Slavonski Brod već je četvrtu godinu svrstan u drugu kategoriju kakvoće zraka, a liječnici upozoravaju na mogući štetni utjecaj plinova (lebdećih čestica, ozona...) na zdravlje, posebno kroničnih bolesnika, što bi mogli potvrditi rezultati smrtnosti tek za nekoliko godina. Izmjene Zakona kao i najavljeno obećanje prekosavskih susjeda za završetak modernizacije Rafinerije ulijevaju malo nade Brođanima koji sve teže dišu.M.Radošević

Slavonski Brod već je četvrtu godinu svrstan u drugu kategoriju kakvoće zraka

Možda ste propustili...

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike