Novosti
UPOZORAVA NA PLANOVE VLADE

Ribić: Slijedi novi udar na
zaposlene u državnim službama
Objavljeno 24. ožujka, 2014.

ZAGREB - Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić smatra da će Vlada uskoro ponovno pokušati udariti na standard zaposlenih u javnim i državnim službama. Umjesto toga on predlaže radikalno drugačiji put. Smatra da Vlada preko 'probnih balona' u medijima pokušava pripremiti teren za ukidanje Sporazuma o osnovici na plaće, potpisanog 2009., prema kojem su pristali na smanjenje osnovice od šest posto uz obećanje da će im to biti vraćeno kada zemlja iziđe iz krize. Ribić tvrdi da se sada planira zakonom ukinuti taj sporazum.

- Kad se zakonom ukidaju ugovori to je civilizacijsko dno, civilizacijski sumrak, a to znači divljaštvo. Ugovori se ne mogu raskidati kad se radi o nabavci automobila, ali kad se radi o cijeni rada onda se mogu raskidati - ogorčen je.

Zato je najavio da će kolegama iz ostalih sindikata predložiti da traže povećanje plaća. Tvrdi da nam prijeti deflacija kao najgora mogućnost koja će blokirati potrošnju i cijelo gospodarstvo. "Vrijeme je za razgovor o potpuno drugoj ekonomskoj politici, o povećanju ukupne potražnje i povećanju plaća cjelokupnog stanovništva, to je moguće, takve ideje zagovaraju najstručniji autoriteti današnjice", poručio je šef Matice sindikata Vilim Ribić. (MS)

Možda ste propustili...