Objavljeno 24. ožujka, 2014.
ŽUPANJA – Uz neizostavnu ribu, restorani u Dalmaciji odlučili su u predstojećoj turističkoj sezoni jelovnike obogatiti specijalitetima od crne slavonske svinje! Vlasnici restorana Mazzgoon, smještenog u strogom centru Splita, prije nekoliko dana kontaktirali su poznatog uzgajivača crne slavonske pasmine svinja Antuna Golubovića iz Đurića i ponudili mu suradnju.
– Našim turistima želimo ponuditi asortiman jela iz cijele Hrvatske, koja je mala, ali raznovrsna. Meso od autohtone pasmine crne slavonske svinje, o čijoj smo kvaliteti dosta čuli, vrlo nam je zanimljivo. Za nas u Dalmaciji to je nešto potpuno novo. Ove godine odlučili smo ga ponuditi našim turistima, pripremiti na specifičan način i vidjeti kakav će interes biti - kaže vlasnica Mazzgoona Sara Alširević.
– Pojedinosti suradnje dogovorit ćemo ovih dana, ima nekoliko opcija, no u svakom slučaju vrlo brzo će se sve konkretizirati jer radimo na posljednjim doradama našeg jelovnika. Turisti već stižu i, iskreno rečeno, kod nas u Splitu sezona kao da i nije stala - dodaje Alširević. Naglašava da specijalitete od crne slavonske svinje turistima nitko do sada nije nudio pa ne znaju ni kakvim sve autohtonima proizvodima Hrvatska raspolaže. Vjeruje da će kvaliteta mesa biti prepoznata i da će se za njihovim primjerom povesti i drugi restorani.
– Bio sam ugodno iznenađen pozivom iz Splita jer za sve godine koliko sam u ovome poslu prvi put sam doživio da mi se javi ugostitelj iz srca Dalmacije i iskaže interes za naše domaće svinje - rekao nam je Golubović.
– Ovo je veliki pomak i potvrda da su naši autohtoni proizvodi napokon prepoznati jer su kvalitetom daleko ispred uvoznih - smatra Golubović.
Odmah je kontaktirao kolegu Pavu Barića iz Babine Grede, koji trenutačno ima 300 crnih svinja, i spojio ga sa Splićanima.
– Ovog ću se tjedna u Splitu naći s vlasnicima restorana koji su vrlo zainteresirani za suradnju. Žele meso od buta crne slavonske svinje, lungić, vrat… Budući da u Babinoj Gredi imam pogon koji mi obavlja uslužnu preradu mesa, to neće biti nikakav problem - pojašnjava Barić. Od početka godine, kaže, zaklao je sto svinja, a sve prerađevine već su rasprodane uglavnom na području Zagreba i Splita, što najbolje govori o interesu kupaca za vrlo kvalitetno i potpuno ekološki uzgojeno meso. Marija Lešić Omerović
Šansa je autohtona ekohrana
Ulaskom Hrvatske u EU ugostitelji su počeli sve više prepoznavati kvalitetu autohtonih hrvatskih proizvoda i nuditi ih sve zahtjevnijim gostima koji traže nešto novo. U jelovnicima brojnih restorana diljem jadranske obale strana jela i kombinacije istisnuli su autohtona jela. No posljednjih godina značajno su se promijenile prehrambene navike, posebice stranih gostiju, pa upravo u ekološkoj proizvodnji hrane i autohtonih proizvoda postoji velika šansa Hrvatske za povećanje konkurentne sposobnosti u odnosu prema ostalima turističkima zemljama.