Novosti
PROŠIRENA ISTRAGA

Još dvojicu osječkih profesora sumnjiči se za primanje mita
Objavljeno 22. ožujka, 2014.
Istraga je proširena i u odnosu na šest ranije osumnjičenih

Svoju istragu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Uskok je proširio na još dva profesora.

Profesore u dobi od 73 i 68 godina sumnjiči se za primanje mita te zloporabu položaja i ovlasti. Istraga je proširena i u odnosu na šest osoba koje su već bile obuhvaćene istraživanjem, a među njima ima profesora, studenata i posrednika.

- Osnovano se sumnja da su četiri profesora i jedna asistentica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u razdoblju od lipnja 2010. do lipnja 2011. godine, u Osijeku, sukladno prethodnom dogovoru s dvojicom posrednika, jednoj studentici i dvojici studenata omogućili upis prolazne ocjene za ispite iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, za što su zauzvrat primili novac i razne poklone - navodi se u jučerašnjem priopćenju Uskoka.

Dva profesora koja su tek sada obuhvaćena aferom Index na osječkoj Ekonomiji navodno su istražitelji ispitali ovog tjedna.

Podsjetimo, Uskok je u travnju prošle godine pokrenuo istragu protiv 39 osoba vezano uz korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu. Pri pokretanju istrage, Uskok je sumnjičio pet profesora i jednog asistenta da su, 2010. i 2011. godine, po prethodnom dogovoru s posrednicima, uzimali novac i darove od studenata koji su puštani na ispitima bez stvarno pokazanog znanja.

Zajedno s još 34 osobe 5. travnja prošle godine bili su privedeni pročelnik Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Goran Marijanović, umirovljeni profesor matematike Miljenko Crnjac, Marijanovićev asistent Dražen Ćućić, te dvojica posrednika Ivan Vukadinović i Zvonko Šarlija. Ukupno je ispitano pet profesora, jedan asistent, 21 student i 12 posrednika. Nakon ispitivanja brojnih privedenih aktera u ovom slučaju, istražni je zatvor od 30 dana bio određen dvojici profesora i asistentu, te dvojici posrednika.

Istraga je nakon šest mjeseci produljena za još toliko, a podizanje optužnice očekivalo se početkom travnja.

Sandra LACIĆ
DO 1.800 KUNA MITA

Najveća svota koja se spominje pri kupoprodaji ispita iznos je od 1.800 kuna za neutvrđeni predmet. Istražitelji su vjerovali da su profesori uzimali mito u obliku novca, ali i na druge načine. Navodno je jedan od profesora nakon sređivanja ocjene studentu, dobio nove gume za automobil. U drugom slučaju spominje se da su studentice prepisivale znanstvene radove i tako dobile prolazne ocjene.

Istraga je počela prije godinu dana, a podizanje optužnice očekivalo se početkom travnja