Ekonomija
INTELIGENTNA POLJOPRIVREDA

Farmnavigatorom uštede u proizvodnji i do 1.000 € po hektaru
Objavljeno 21. ožujka, 2014.

BILJE - Farmnavigator je svjetski trend, a s načinom njegova rada u praksi jučer su upoznati i slavonsko-baranjski poljoprivrednici okupljeni u Vatrogasnom domu u Bilju i na poljima Danija Varge.

Domaćin prezentacije “Uporaba GIS tehnologije u poljoprivredi - Precizna poljoprivreda”, bila je općina Bilje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Savjetodavna služba Hrvatske - podružnica Osječko-baranjske županije, a nazočni su bili brojni predstavnici poljoprivrednih gospodarstava. Vezano uz farmnavigator, kojeg inače u Hrvatskoj koriste samo neki veći poljoprivredni sustavi poput Belja, za naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva je novitet koji im, kako je istaknuto, može pomoći pri smanjenju troškova te povećati konkurentnost. Riječ je o uređaju koji je vrlo jednostavan za korištenje, kao što je to slučaj s pametnim telefonima kojeg ima gotovo svaki poljoprivrednik. Farmnavigator sastoji se od navigatora koji se uglavnom instalira na upravljač i antene (jer radi preko satelita) koja se postavi na sredinu krova traktora, a kasnije se taj sustav može nadograđivati. Radi na principu kreiranja profila table, unošenja svih podataka iz prethodno obavljene analize tla, premjeri se površina i usnimi. Tako, primjerice, kako je to slikovito rekao Dani Varga, koji je na ovom području prvi od predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva kupio farmnavigator, kod prihrane senzor očita postotak dušika u listu i tada, ako treba, mlaznica pusti sredstvo.

- Sam uređaj stajao me 6.000 eura i počet ću ga primjenjivati već kod prihrane usjeva, ali i u žetvi, gdje će bilježiti prinos i na temelju iznesenih hranjiva u jesen u sjetvi odrediti potrebnu količinu gnojiva. Tu očekujem značajne uštete budući da obrađujem približno 500 hektara, jer navigator na temelju prikupljenih informacija o tlu precizno određuje treba li gnojiti ili prskati i koliko. Uštede uz primjenu navigatora iznose i do 1.000 eura po hektaru, a pridonosi i očuvanju okoliša - kaže Varga.

Željko Cickai, načelnik općine Bilje, izjavio je kako je ovo samo jedan od niza aktivnosti te općine kojima je cilj pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Posebice je tako od ulaska u Europsku uniju, od kada su na snazi brojni propisi koje je nužno ispuniti. Cilj je i poljoprivrednicima pomoći na sve načine kako bi bili konkurentni na tržištu.

Ivana Jurišić, rukovoditeljica Savjetodavne službe - podružnice Osječko-baranjske županije, izrazila je posebno zadovoljstvo što se na prezentaciji, čiji je glavni motiv bio približiti ovaj proizvod predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, okupio veliki broj i mladih poljoprivrednika.

Mladen Jurišić, prof. dr. sc. predsjednik Katedre za Agrotehniku i preciznu poljoprivredu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, rekao je kako ova, za hrvatske poljoprivrednike relativno nova tehnologija, omogućuje povećanje dobiti i pridonosi očuvanju okoliša. O prednostima precizne poljoprivrede govorio je i Ivan Plašćak, doc. dr. sc. predstojnik Zavoda za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka.

Zdenka RUPČIĆ
AUSTRIJANCI SMANJILI 37% TROŠKOVE PROIZVODNJE

Edvard Janota, predstavnik slovenske tvrtke Gepoint d.o.o. koja distribuira farmnavigatore, izjavio je da su prema podacima kojima raspolažu farmeri u Austriji, a koji masovno primjenjuju navigatore, smanjili su ulazne troškove u proizvodnji i do 37%. “I u Hrvatskoj je povećan interes za uvođenje novih tehnologija u poljoprivredi. Lani smo u Hrvatskoj prodali 20 navigatora”, kaže Janota.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike