Crna kronika
OPASNE VRATOLOMIJE VINKOVAČKIH DJEČAKA

Djeca stradavaju od strujnih udara na krovu vagona
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
Električni vodovi iznad vagona pod naponom su od 25.000 volti

OSIJEK – Zbog prošlogodišnjih stradavanja djece na vinkovačkom ranžirnom kolodvoru Hrvatske željeznice pozivaju roditelje i nastavnike da upozore djecu na opasnosti koje vrebaju na prugama i oko njih. Prošle je godine u svibnju u Vinkovcima teško stradao 11-godišnjak, zadobio je opekline 70 posto tijela. Dječak se popeo na teretni vagon, a potom došao u kontakt sa žicama pod naponom. Nastao je strujni udar koji ga je odbacio na tlo. Samo mjesec poslije, u neposrednoj blizini nathodnika u vinkovačkoj Dugoj ulici, teško je stradao 15-godišnjak. Zadobio je opekline drugog i trećeg stupnja kada se popeo na teretni vagon i zatvorio strujni krug.

Iz HŽ-a navode da jedan neispravan kućanski uređaj kao što je obično sušilo za kosu može usmrtiti čovjeka, a radi na 220 volti. Opasnost koja prijeti od visokonaponskih vodova koji napajaju vlakove mnogo je veća, jer je napon u njima veći čak 113 puta!

- Razina opasnosti u blizini željezničkih visokonaponskih postrojenja postaje tisuće puta veća nego kod kućanskih aparata. Željeznički radnici koji rade na održavanju kontaktne mreže i signalno-sigurnosnih uređaja, ali i svi ostali koji su uključeni u proces organizacije prometa, prolaze zahtjevnu izobrazbu kako bi bez opasnosti za vlastiti život mogli obavljati svoj posao - kažu u HŽ-u i dodaju da svi ostali ne smiju neovlašteno boraviti na željezničkom području.

- Osim smrti posljedica strujnog udara može biti i teška ozljeda koja sa sobom nosi godine teških bolova, trajni invaliditet ili teške promjene u izgledu - navode u Hrvatskim željeznicama. Da bi se spriječila stradavanja djece, mora ih se upozoriti da je strogo zabranjeno hodati po kolosijeku ili po stazicama uz njih. Naročito je opasno i strogo zabranjeno penjati se na vagone jer su električni vodovi iznad vagona pod naponom od 25.000 volti. Svi koji moraju ići uz prugu trebaju se kretati obilježenim pješačkim stazama.

NE PRELAZITE PRUGU IZVAN OBILJEŽENIH PRIJELAZA

Iz HŽ-a podsjećaju roditelje da djecu upozore da ne prelaze prugu bilo kako već na željezničko-cestovnim ili pješačkim prijelazima. Na prijelazima gdje postoji znak “Andrijin križ” obavezno treba zastati, dobro pogledati u lijevu i desnu stranu, a prijelaz mogu prijeći tek kada se uvjere u to da vlaka nema na vidiku . Na prijelazima gdje postoje rampe i svjetlosno-zvučni signali – nema pretrčavanja, jer vlakovi su sve tiši i čuju se tek kad su vrlo blizu. Vlakovi voze velikim brzinama i ne stignu se zaustaviti na vrijeme jer zaustavni put vlakova iznosi i do 1500 metara, ovisno o njegovoj brzini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike