Zdravlje
I ZA BICIKLISTE VRIJEDE ZAKONSKA PRAVILA

Za nepotpunu opremljenost bicikla policija kažnjava sa čak 700 kuna
Objavljeno 20. ožujka, 2014.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama sveto je pismo, kako za vozače automobila, autobusa, kamiona, tako i za bicikliste, a nepoznavanje Zakona nikako nije isprika za nepoštovanje njegovih odredbi.

Ipak, biciklisti su skloni kršenju određenih odredbi zbog čega su nerijetko meta policijskih službenika i psovki drugih sudionika u prometu. Jedan do najčešćih grijeha biciklista je vožnja nogostupom na što policija upozorava, ali i ispisuje kazne iako biciklisti na pojedinim lokacijama u gradu vožnju nogostupom biraju jer je vožnja cestom iznimno opasna. I dok na nekim mjestima biciklisti biraju vožnju nogostupom, čak i pod cijenu eventualne kazne, neshvatljivi su prizori vožnje bicikla cestom u ulicama u kojima postoji biciklistička staza. Također, dobar dio biciklista, kada vozi cestom, vozi uz sredinu prometnice što je iznimno opasno te, također, kažnjivo.

Kako bi prometovanje biciklom bilo sigurno te prošlo bez neugodnih susreta s prometnom policijom, valja paziti i na opremljenost bicikla koji mora imati bijelo svjetlo naprijed, stražnje crvene boje, “mačje oči” na pedalama i kotačima, kočnicu na oba kotača te uređaj za davanje zvučnih upozorenja, a u uvjetima smanjene vidljivosti vozač mora imati reflektirajući prsluk ili vrpce s reflektirajućim elementima.

Također, “frajerska” vožnja bez ruku može biciklista skupo koštati jer je predviđena kazna za vožnju na način kojim se umanjuje stabilnost vozila i/ili ometaju drugi sudionici u prometu iznosi 300 kuna. Iznosom od 700 kuna biciklista će sa kazniti za nepotpunu opremljenost bicikla, 300 kuna stoji nedostatak reflektirajućeg prsluka, a isti iznos kazne slijedi i biciklistima mlađim od 16 godina koji na glavi nemaju zaštitnu kacigu. Biciklisti, baš kao i vozači automobila, u prometu ne smiju biti pod utjecajem alkohola, droga ili nedopuštenih lijekova, a predviđena je kazna od 500 kuna za alkoholiziranost iznad 0,5 promila. Prostora za kažnjavanje biciklista ima još i to kada govorimo o prijevozu više od jedne osobe na biciklu. Naime, dopušten je prijevoz djece, ali samo u odgovarajućim sjedalicama te uz korištenje zaštitne opreme, a prijevoz “na štangi” ili šipkama za teret kažnjava se iznosom od 300 kuna.

LOKOT NIJE OBAVEZAN, ALI JE POTREBAN

S obzirom na učestalost krađa, među obveznu opremu bicikla svakako treba ubrojiti i kvalitetan lokot na kojemu ne treba štedjeti. Nekoliko stotina kuna može spasiti bicikl od krađe, a taj iznos vrijedi izdvojiti iako za neposjedovanje lokota nećete dobiti kaznu policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike