Osijek
DILJEM SVIJETA BIT ĆE UGAŠENA RASVJETA

Osječka Tvrđa opet u društvu svih svjetskih znamenitosti
Objavljeno 18. ožujka, 2014.

Rasvjeta na najpoznatijim svjetskim znamenitostima - Eiffelovu tornju, Buckingamskoj palači, Empire State Buildingu, Brandenburškim vratima, sydneyskoj Operi, egipatskim piramidama, rimskom Koloseju, bazilici Sagrada Familia u Barceloni i drugima, u subotu, 29. ožujka, bit će ugašena između 20.30 i 21.30 sati.

Riječ je o osmoj zaredom manifestaciji Sat za planet Zemlju, koja je prerasla u inicijativu u kojoj svake godine sudjeluju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, u više od 7.000 gradova. Već se tradicionalno organizira i u Hrvatskoj, koja u spomenutoj inicijativi sudjeluje već pet godina. Svjetla će se tako, primjerice, ugasiti na zagrebačkoj Katedrali, dubrovačkim zidinama, južnom pročelju Dioklecijanove palače, splitskoj Rivi i drugima znamenitostima u većim gradovima. I Osijek je ove godine ponovno u akciji Sat za planet Zemlju pa će se u subotu na sat vremena ugasiti rasvjeta u osječkoj Tvrđi. Prošle je godine rasvjeta ugašena u 158 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je 48 gradova ugasilo dio javne rasvjete na trgovima i znamenitostima. Građane se u sklopu akcije poziva da se pridruže i također ugase svjetla u svojim kućanstvima i tvrtkama na jedan sat.

Organizatori ističu da je glavna svrha Sata za planet Zemlju stvoriti svijest o problemima zbog klimatskih promjena te izraziti da individualna akcija u masovnim razmjerima može pomoći promijeniti naš planet nabolje, a ne samo zahtijevati specifične energetske redukcije na sat vremena. Želi se potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnom brigom za uštedu energije pridonesu zaštiti prirodnih bogatstava našeg planeta. Prošlog mjeseca predstavljena je i nova platforma Earth Hour Blue, koja će pojedincima diljem svijeta omogućiti da sami pokrenu projekte u području zaštite prirode, kao i da prikupe novac potreban za njihovu provedbu. Najavljujući ovogodišnje izdanje te manifestacije u Hrvatskoj, danas će u Zagrebu na konferenciji za novinare govoriti organizatori iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF) te njihovi hrvatski partneri. I.Bošnjak

AKCIJA TRAJE OD 2007. GODINE

Sat za planet Zemlju, globalni događaj u organizaciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF), održava se posljednje subote u ožujku svake godine, pozivajući kućanstva i tvrtke na gašenje svjetala i električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena. Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine, u čemu je gašenjem svjetala sudjelovalo 2,2 milijuna stanovnika Sydneyja. Slijedeći ovaj primjer, mnogi gradovi diljem svijeta prihvatili su događaj 2008. godine. Bit akcije Sat za planet Zemlju nije ušteda električne energije u satu isključivanja, nego da se takvim vizualnim efektom podsjeti sve na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali naš planet. Službena internetska stranica te manifestacije je earthhour.org.

158

zemalja svijeta 2013. sudjelovalo je u akciji

Globalnom akcijom želi se upozoriti na opasnost od klimatskih promjena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana