Svijet
NARKOMAFIJAŠKI KUM SAM SE PREDAO

Uhićenje narkobosa Šarića uzdrmat će srpski politički i gospodarski establišment
Objavljeno 18. ožujka, 2014.
Šarić ne može biti zaštićeni svjedok, rekao je jučer Vučić na sjednici vlade

BEOGRAD - Narkobos Darko Šarić uhićen je jučer u zajedničkoj akciji srbijanske i crnogorske policije te prebačen iz Podgorice u Beograd gdje je saslušan u Posebnom sudu koji mu je odredio pritvor do 60 dana, prenose beogradski mediji.

Šarić je na saslušanju rekao kako se krio u Latinskoj Americi i dijelu južne Afrike, prenio je njegov odvjetnik. Šarić se bezuvjetno predao još prije mjesec i pol dana, izjavio je ministar pravosuđa Nikola Selaković, dok je prvi dopredsjednik vlade Aleksandar Vučić napomenuo kako Šarić ne može biti zaštićeni svjedok.

Vučić je izjavio da narkobos Darko Šarić ne može dobiti status svjedoka suradnika, a za njegovo uhićenje nakon bezuvjetne predaje najveće zasluge pripisao je posebnoj radnoj skupini koja je u sklopu Sigurnosne informativne agencije (BIA) radila na lociranju i uhićenju. On je rekao kako je branitelj uhićenog narkobosa 24. veljače ove godine ponudio bezuvjetnu Šarićevu predaju srbijanskim pravosudnim tijelima. On je na izvanrednoj vladinoj sjednici posvećenoj Šarićevom uhićenju naveo kako on ne može dobiti status svjedoka suradnika, jer je optužen kao organizator kriminalne skupine.

Radna skupina koja je u sklopu BIA-e radila na lociranju i uhićenju, naveo je Vučić, primjenjivala je najsloženije metode i sredstva u lociranju Šarića, što obuhvaća tajnu pratnju u zemlji i inozemstvu u trajanju od 270 dana, kao stalni videonadzor objekata kroz cijelo to razdoblje. "Zbog prirode posla ne možemo reći koliko je objekata nadzirano. Korištena su GPS sredstva za lociranje na 20 objekata, praćena je komunakcija 15 osoba što obuhvaća ukupno 75 mjera, a o nekim mjerama, razumjet ćete, ne možemo govoriti", rekao je je Vučić. On je dodao i da su korištena prislušna sredstva na otvorenim i zartvorenim prostorima, ukupno 51 put, a izvršena je i tajna pretraga na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, u inozemstvu i zemlji. Angažirano je više od 20 surdnika, a u lociranju je sudjelovalo najmanje 15 sigurnosnih službi.

Vučić je precizirao da je jedini Šarićev uvjet bio polusatni susret sa sinom, kćeri i suprugom. "Smatrali smo da to ne otežava i ne umanjuje važnost postupka", rekao je Vučić i dodao da mu je to bilo omogućeno u međunarodnoj slobodnoj zoni, u zračnoj luci u Podgorici. Srbijanski dopremijer zahvalio je partnerskim službama na suradnji, posebno američkoj obavještajnoj službi CIA, kao i srbijanskom i crnogorskom ministru pravosuđa.

Ministar pravosuđa Nikola Selaković podsjetio je kako je preduvjet za cijelu akciju bio plan napravljen 13. lipnja 2013., kada je prema izravnom nalogu Aleksandra Vučića, u sklopu srbijanske tajne službe BIA-e osnovana posebna radna skupina s isključivim zadatkom Šarićevog lociranja i uhićenja. Prije toga takva radna skupina nije postojala. Cijela mreža koja je funkcionirala pod vodstvom te radne skupine brojala je više od 100 osoba.

Državni odvjetnik za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, rekao je kako u interese istrage ne može precizirati gdje je i kako je uhićen Darko Šarić, jer je u bijegu još ukupno 18 njegovih suradnika. Dodao je kako je u bijegu još 15 osumnjičenih za krijumačarenje kokaina i troje za pranje novca. Radisavljević je izvijestio kako se narkobos Darko Šarić trenutačno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, u Beogradu. Kako je objasnio, Šariću se stavlja na teret da je od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma kokaina i oprao najmanje 22 milijuna eura u Srbiji. (dc)

NEKI POLITIČARI NEĆE MOĆI SPAVATI

Beogradski kriminolog Zlatko Nikolić izjavio je jučer da će uhićenje narkobosa Darka Šarića sigurno dovesti do istraga protiv onih koji su mu omogućili da stvori imperij i pere novac u Srbiji, a među njima, uvjeren je, ima i političara. "Ne bih volio biti u koži nekih političara. Ako znamo što je Šarićeva skupina sve pokupovala u Srbiji, gdje je prala novac, nije teško locirati koja će grupa političara i iz kojeg kraja naše zemlje biti najugroženija i najuplašenija", izjavio je Nikolić. Nikolić ne očekuje da će glavni cilj istrage biti najniže rangirani pripadnici Šarićeve razgranate kriminalne skupine, takozvani "vojnici", nego da će glavna meta biti ljudi iz politike i policije koji su mu omogućili da stvori imperij i pere novac u Srbiji. Beogradski kriminolog smatra da Šarićevo višegodišnje skrivanje nije bilo moguće bez pomoći nekih stranih sigurnosnih službi. “Takva vrsta kriminalaca nikad ne bi mogla opstati sama. Nije to hajdučija pa da se kriju po šumama i gorama, nego ih štite službe određenih država iz regije ili šire. On je podsjetio na skrivanje članova tzv. Zemunskog klana u Hrvatskoj, o kojem detalji nikada nisu procurili u javnost.

Srbijanskog mafijaša proganjala je tajna istražiteljska skupina u kojoj je bilo više od stotinu ljudi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike